Izvor: B92, 03.Mar.2024, 09:59

Počinje 31. Kopaonik biznis forum: Evo šta sve donosi "srpski Davos"

Kopaonik biznis forum (KBF), 31. po redu, počinje danas na Kopaoniku panelom posvećenom ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana.

Do srede, kada se Forum završava planirano je da se održi 36 panela, tri posebne sesije, četiri specijalna događaja i obraćanje četiri posebna gosta.

Na prvom panelu ovogodišnjeg KBF učestvovaće šefica kancelarije MMF u Srbiji Julija Ustjugova, glavni regionalni ekonomista EBRD za Zapadni Balkan Peter Tabak i glavni ekonomista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svetske banke za Zapadni Balkan Ričard Rekord.

MK Grupa će večeras organizovati tradicionalni koktel dobrodošlice za učesnike, u hotelu Grand, a Forum se zvanično otvara u ponedeljak kada će se posle uvodnog govora Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije koji je organizator KBF, učesnicima obratiti guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Poslednjeg dana KBF biće održan tradicionalni intervju sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. Očekuje se da će na panelima učestvovati više ministara u Vladi Srbije, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Slavica Đukić Dejanović, Jelena Begović, Tanja Miščević, Slobodan Cvetković i Jelena Tanasković.

U okviru centralne teme foruma "Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti", razgovaraće se o temama koje se odnose na energetsku bezbednost i transformaciju, klimatske promene, zelenu tranziciju, cirkularnu ekonomiju, e-mobilnost, industriju 4.0, obrazovanje, mlade talente i uspešne preduzetnike.

Posebna pažnja biće posvećena izgledima za proširenje Evropske unije, o čemu će se razgovarati u ponedeljak, budućnosti automobilske industrije, konkurentnosti izvozno orijentisanog sektora malih i srednjih preduzeća, zdravstvu, izgradnji visoko-prinosne privrede, ekonomskim migracijama, regionalnoj privrednoj saradnji.

Ove godine poseban panel biće posvećen sportu, a kao panelisti su između ostalih najavljeni Nebojša Čović, Ostoja Mijailović, Dobrivoje Tanasijević-Den Tana.

Prošle godine su posebnu pažnju privukli nastupi glumaca Milana Marića i Andrije Miloševića, a pripadnici ove branše će biti prisutni i na ovogodišnjem izdanju srpskog Davosa. Marić će u sredu učestvovati na panelu Rodna ravnopravnost za društveni i ekonomski razvoj, jedan od panelista na današnjem panelu posvećenom kreativnoj industriji biće glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, a u utorak će na panelu Uticaj aktivizma u promovisanju ESG koncepta govoriti glumica Hristina Popović,.

Kada je reč o specijalnim događajima, u ponedeljak će biti održana prezentacija EXPO 2027-oblikovanje budućnosti i Forum naprednih tehnologija Niš: Inovacioni ekosistem i pametna specijalizacija kao faktori regionalne konkurentnosti.

Što se učesnika tiče, na Kopaoniku se očekuju bankari, finansijeri, predstavnici raznih industrijskih grana, predstavnici javnih preduzeća, lokalnih samouprava iz Srbije a od međunarodnih finansijskih institucija predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, MMF-a, Svetske banke, Evropske investicione banke.

Svoj dolazak najavili su i brojni privrednici iz regiona, iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore kao i dvojica državnih funkcionera, ministar finansija i trezora u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić i potpredsednik Vlade Severne Makedonije Fatmir Bitići.

Nastupi specijalnih gostiju uvek privlače posebnu pažnju, a to se ove godine očekuje od Džefrija Saksa, poznatog profesora sa Kolumbija univerziteta, biznismena Miroslava Miškovića sa kojim će razgovarati novinar Miša Brki, te Ivaila Izvorskog, glavnog ekonomiste Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju. I ove godine medijski partneri KBF biće Tanjug, NIN i Blic, a sponzor je Masterkard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustjugova: Globalni rast u 2024. iznosiće 3,1 odsto, u Srbiji 3,3 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2024

Šefica kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julija Ustjugova izjavila je danas da će ove godine globalni rast iznositi 3,1 odsto, a naredne godine 3,2 odsto, dok za Srbiju očekuju rast od 3,3 odsto ove godine, a u 2025. godini rast od čak 4,5 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.