Izvor: RTS, 06.Apr.2021, 16:06

Početak izvoza srpskog voća i povrća u Bahrein planira se već u maju

Posle unapređenja političkih odnosa, Srbija i Bahrein ubrzano jačaju ekonomsku saradnju. Ni mesec dana od posete srpske delegacije toj zemlji - bahreinski privrednici u Beogradu razgovaraju o investicijama i povećanju trgovinske razmene. Prvi izvoz našeg voća i povrća na to tržište - planira se već u maju.
Ministar finansija Siniša Mali rekao je na otvaranju poslovnih susreta Srbija - Bahrein, koji su održani u Palati "Srbija", da je naša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlja otvorena za saradnju sa tom kraljevinom i da se nada da će srpski i bahreinski privrednici prepoznati odlične mogućnosti za razvoj poslovne saradnje i investicije.

Ministar se zahvalio predstavnicima i privrednicima te arapske zemlje na poseti Srbiji i naglasio da je za potencijalne investitore važno da znaju da je naša zemlja potpisnica mnogobrojnih sporazuma koji znače pristup ogromnim tržištima.
"Zakoni u Srbiji su usaglašeni sa propisima koji važe u EU. To daje dodatnu sigurnost vašim investicijama. S druge strane, mi još uvek nismo dobili članstvo u EU, ali imamo potpisane ugovore sa evropskom zajednicom, sa zemljama CEFTA, EFTA, kao i sa zemljama koje imaju članstvo u Evroazijskoj ekonomskoj uniji", naveo je Mali.
Dodao je da Srbija, takođe, ima sporazume i sa Turskom. "To znači da investiranjem u Srbiju dobijate otvoreno tržište za milijardu ljudi širom sveta, gde možete da izvozite bez poreza, bez carinskih taksi. To je ogromna prednost Srbije, koju smo uspeli da učvrstimo prethodnih nekoliko godina", naglasio je Mali.
Dodao je da je planirano zaključivanje više sporazuma sa Bahreinom, što će obema stranama pružiti više poverenja, sigurnosti, i otvoriti put kojim će se koračati u godinama koje dolaze.
Napomenuo je da se kao i druge zemlje širom sveta i Srbija prethodnih 13, 14 meseci bori i za ekonomiju i za zdravlje građana, ali da su u našoj zemlji izbegnuti crni scenariji, koji su se dogodili u neuporedivo razvijenijim zemljama.
Podvukao je da je srpska ekonomija stabilna, a stopa nezaposlenosti prošle godine niža u odnosu na 2019. godinu, kao i da je javni dug stabilan, ispod nivoa od 60 odsto, koliko propisuje Mastriht.
Ministar je rekao da se istovremeno, pored borbe za ekonomiju, vodi bitka i za zdravlje ljudi.

Mali je objasnio da je po pitanju ekonomije, kao i po pitanju zdravstva, Srbija pokazala pokazala koliko je jaka i otporna.
"Tako je BDP u 2020, godini pandemije i najgore ekonomske krize ikada, pao samo 1,1 odsto. Mi smo ostvarili jedan od najboljih rezultata u Evropi, i to pre svega zahvaljujući paketima pomoći koje je država obezbedila građanima i privredi. To nam je omogućilo da pokažemo, ne samo da je naša ekonomija otporna, već i da je srpska vlada uradila odličan posao da spasi ekonomiju zemlje. Pogledajte druge zemlje i pogledajte Srbiju, shvatićete da smo zaista uradili dobar posao", rekao je Mali.
Forum početak poslovnih veza dve zemlje Kalid Omar Mohamed el Romaihi, izvršni direktor Državnog investicionog fonda Bahreina rekao je da je impresioniran rezultatima koje je Srbija ostvarila u oblasti ekonomije."Ovaj forum je početk poslovnih veza između Srbije i Bahreina. Investicioni forum na čijem sam čelu ima nameru da se širi, a posebno u poljoprivrednom sektoru gde vidim najveće mogućnost za saradnju naših zemlja", naveo je izvršni direktor Državnog investicionog fonda Bahreina.
Bahrein više od dve trećine hrane uvozi, pa su izvozne šanse ogromne. Konkretno, zainteresovani su za naše teleće i jagnjeće meso, povrće, a od voća - jagode, maline, jabuke. Razmatra se i saradnja u oblasti odbrambene industrije, hotelijerstva i logistike.

Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije kaže da ne treba da zaboraviti ni na IT i telekomunikacione ekompanije s obzirom da je inovativnost ulaganja u IT jedn od stubova rzvoja Bahreina u narednom periodu i tu Srbija i te kako ima šta da ponudi kroz partnerstvo sa tima kompanijama.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da je to tržište koje može da kupi sve, njihovi ritejlovi su spremni i sada samo to mora logistički da se uveže.
"Nama samo treba da plasiramo pošto će ići brodom, treba nam 10 do 12 dana da stignemo do luka oni su stavili na raspolaganje svoje luke, sada moramo to da uvežemo i da upakujemo kako treba", naveo je Nedimović.
Cilj je povećati robnu razmenu dveju zemlja koja je sada tek 40 miliona dolara. Iz kompanije "VodaVoda " koja od 2018. posluje na bahreinskom tržištu, savetuju privrednike kako ga i osvojiti. Kvalitet je uslov.
"Tržište Bahreina je malo tržište međutim, ja uvek kažem kao jedan "šou rum" - mesto gde druga tržišta isto gledaju koji su ti proizvodi po kvalitetu", naveo je Vojin Đorđević, vlasnik kompanije "Vodavoda".
Zbog finasijskog potecijala i velikog broja klijenata za Bahrein kažu da je Švajcarska Bliskog i Srednjeg Istoka. Zato u Vladi računaju da ta zemlja može da bude centar za plasman srpske robe na to područje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.