Počeo Svetski ekonomski forum u Davosu: Ovo je program

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 15:34

Počeo Svetski ekonomski forum u Davosu: Ovo je program

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (SEF) počeo je danas u Davosu pod sloganom "Obnova poverenja".

Do 19. januara će ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.

Na forumu će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pošto je svrstan među tridesetak vodećih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetskih političara koji će biti na skupu.

Na ceremoniji svečanog otvaranja će danas u 18.00 časova biti dodeljene nagrade "Kristal" za rad na promovisanju očuvanja životne sredine, ljudskih prava i razumevanja među kulturama, navodi se na sajtu SEF.

Prisutnima će se, između ostalih, obratiti i suosnivačica Svetskog ekonomskog Hilde Švab.

Program će se nastaviti koncertom u 18.30 sati pod vođstvom medijskog umetnika Refika Anadola na kome će učestvovati pevačica i aktivistkinja Anželik Kidžo, francusko-libanski trubač Ibrahim Maluf i brazilski pevač, kompozitor i gitarista Vil Sant.

Koncert će, prema rečima organizatora, naglasiti goruću potrebu za zaštitom životne sredine.

U 18.30 sati će se održati i Otvoreni forum pod nazivom "Iz laboratorije u život. Nauka u akciji" o mogućnostima saradnje naučne zajednice.

Ključne teme foruma u Davosu su "Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu", "Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru", "Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo" i "Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju".

Sutra će se u Davosu održati brojne debate u kojima će učestvovati osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab, premijer Kine Li Ćijang, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i mnogi drugi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će se Davosu obratiti putem video-veze u 14.00 časova.

Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela će, prema programu foruma, diskutovati u 16.30 sa Klausom Švabom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.