Počelo trgovanje državnim obveznicama na Beogradskoj berzi

Izvor: Studio B, 12.Nov.2015, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo trgovanje državnim obveznicama na Beogradskoj berzi

Na Beogradskoj berzi počelo istorijsko trgovanje državnim obeznicama, u koje su uključene 64 emisije tih dugoročnih hartija od vrednosti, koje će moći da kupuju i prodaju i mali investitori, odnosno građani, izjavio je direktor Berze, Siniša Krneta.

U trgovanje je uključeno 40 emisija državnih obveznica nominovanih u dinarima i 24 emisije obveznica različitog roka dospeća nominovanih u evrima, objasnio je Krneta na konferenciji za novinare.

Prednost trgovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << državnim obveznicama je ta što vlasnik ne mora da čeka, na primer, rok dospeća 2020. godine, već njenom prodajom na Berzi može da dođe do gotovine pre tog roka, objasnio je on, i ukazao da će se trgovanjem tim hartijama prvi put dobiti vrednovanje državnog duga.

Investitorima je ponuđeno organizovano tržište, jer ne moraju da traže posredovanje brokera ili banke da bi kupili državne obveznice, naveo je Krneta i dodao da je minimalna vrednost obveznica kojom će se trgovati na berzi 10.000 dinara, ili 1.000 evra.

Zarada ostvarena na državnim obveznicama na Berzi, kako je napomenuo, ne ulazi u osnovicu za oporezivanje prihoda na profit.

"Prvi efekat je već postignut, jer je skrenuta pažnja svima na tržištu, od onih koji imaju veliki kapital, do onih koji imaju mali prihod, posebno građani", rekao je Krneta, ukazujući da je malim investitorima data mogućnost da svoj višak novca plasiraju na Berzi umesto u štednju u bankama, gde su danas istorijski niske kamate na depozite.

Prvih par dana ne očekuju se spektakularni efekti, ali posle dugo vremena članovi Berze, odnosno brokeri kažu da "telefoni ponovo zvone", preneo je Krneta.

Direktor Beogradske berze je podsetio na novi raspored trgovanja na tom tržištu, koji se sprovodi od 2. novembra, i to svakog radnog dana od 9.30 do 14 časova, što je proširenje od 1,5 sata u kontinuiranom trgovanju.

Prema njegovim rečima, to je urađeno da bi se pospešilo trgovanje, koje je već na ovu meru reagovalo povećanje obima trgovanja za15 odsto. Jedan od razloga za takvu odluku je i jačanje konkurentnosti Beogradske berze, kazao je on.

Krneta je najavio i 14. Međunarodnu konferenciju Beogradske berze, 19. novembra u Beogradu, i u okviru nje Investitorsku konferenciju, koja je značajna u regionalnim okvirima i za privlačeje potencijalnih investitora.

Na skupu će učesvovati predstavnici Svetske banke, Fiskalnog saveta i brojni ekonomski eksperti, a specijalni gosti biće predstavnici Varšavske berze, koji će na predavanju objasniti kakvu je ulogu imala njihova berza u svetskoj ekonomskoj krizi 2009. i spašavanju nacionalne ekonomije od recesije.

Biće organizovan i panel o novoj berzi električne energije, najavio je direktor Beogradske berze.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Počelo "istorijsko trgovanje državnim obveznicama"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2015

Na Beogradskoj berzi danas je počelo istorijsko trgovanje državnim obveznicama, u koje su uključene 64 emisije tih dugoročnih hartija od vrednosti, koje će moći da kupuju i prodaju i mali investitori, odnosno građani, izjavio je direktor Berze, Siniša Krneta...U trgovanje je uključeno 40 emisija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.