Počelo odmuljivanje Begejca u Kuli

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo odmuljivanje Begejca u Kuli

U Kulskoj opštini je počelo odmuljavanje kanala Begejac, a biće izvađeno i bezbedno deponovano 18 hiljada kubnih metara mulja. Analizu mulja sa šest lokacija izvršio je Departman za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i utvrđeno ja da se može bezbedno deponovati u kasetama duž toka kanala.

Ove nedelje "Vode Vojvodine" počele su sa odmuljavanjem 8 kilometara kanala Begejac u Kuli, koji teče sa desne strane Velikog bačkog kanala , a investicija je vredna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 36 miliona dinara.

"Kanal Begejac 12 godina je korišten kao otvorena kanalizacija, sve do pre tri nedelje, kada su Crvenka i Kula cevovodom povezani sa prečistačem u Vrbasu", kaže izvršni direktor Voda Vojvodine Aleksandar Nikolić.

"Stekli su se uslovi za čišćenje kanala puštanjem u funkciju kolektora koji spaja Crvenku, Kulu i nadalje do prečistača u Vrbasu. Nemamo bitnih zagađivača više u ovoj zoni i sada je došla na red i ova investicija da se odmulji kanal I-64 ili Begejac, - da izgleda čisto i da u njemu bude čista voda i da bude za ponos svima a ne kolektor zagađenih voda odnosno otvorena kanalizacija kao što je bio do sad", potvrdio je Nikolić.

"Zagađeni kanal Begejac u dužini od 2 kilometra protiče kroz sam centar Kule i ugrožava više od 5 hiljada stanovnika"  veli predsednik saveta Mesne zajednice "Donji grad", Predrag Zorić.

"Ovo je bio gorući problem i najveći problem Donjeg grada, sada će konačno biti rešen zato što je zbog fekalnih voda bio veliki smrad, neprijatno je živeti u Donjem gradu kada su vrućine, a sada će to konačno biti rešeno", napominje Zorić.

Plan je da se u naredne dve godine očiste oba pomoćna kanala uz Veliki Bački kanal od Crvenke do Vrbasa i vrate u prvobitnu funkciju odvodnjavanja i navodnjavanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.