Počeli tehnički razgovori Srbije i MMF

Izvor: Blic, Beta, 22.Okt.2009, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli tehnički razgovori Srbije i MMF

U Narodnoj banci Srbije (NBS) danas su počeli tehnički razgovori sa članovima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji prethode pregovorima o reviziji kreditnog stend baj aranžmana.



Kako se precizira u saopštenju centralne banke, razgovori su vezani za prikupljanje podataka i sagledavanje tekućih makroekonomskih, platnobilansnih i monetarnih kretanja.

Plenarni sastanak, kojim će, kako se ističe, početi zvanični pregovori misije MMF-a i delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlade Srbije i NBS, biće održan u ponedeljak, 26. oktobra.

Misija MMF je danas došla u Beograd na razgovore o drugoj i trećoj reviziji kreditnog stend baj aranžmana Srbiji, u iznosu od 2,9 milijardi evra.

Kako je agenciji Beta ranije rečeno u stalnom predstavništvu MMF u Srbiji, predstavnici Misije, koju će predvoditi Albert Jeger, boraviće u Beogradu do 4. novembra.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio je da se Vlada Srbije "jako dobro" pripremila za razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Prema informacijama iz Ministarstva finansija, sa MMF-om će biti razgovarano o budžetu za narednu godinu. Predlogom budžeta za 2010, koji je napravila Vlada Srbije, predviđen je deficit od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a MMF je tokom razgovra o revizji aranžmana u avgustu zahtevao da deficit bude 3,5 odsto.

Ukoliko revizije kreditnog aranžmana budu uspešno završene, Srbija će moći da poveče drugu i treću ratu kredita, u iznosu od oko 1,2 milijarde evra.

Misiji MMF-a Vlada namerava da predoči predlog budžeta sa planiranim smanjenjem javne potrošnje potrošnje kroz zamrzavanje plata u javnom sektoru, smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji i smanjenje troškova za nabavku robe i usluga.

Odbor direktora MMF-a je 15. maja 2009. godine odobrio kreditni stend baj aranžman sa Srbijom, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Time je za oko sedam puta povećan kredit koji je MMF odobrio Srbiji u januaru 2009, sa 402,5 miliona evra na 2,94 milijarde evra. Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.