Počeli sastanci šefova država zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2017, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli sastanci šefova država zapadnog Balkana

Sastanci najviših zvaničnika Italije, Francuske, Nemačke i Velike Britanije i lidera zapadnog Balkana počeo je danas nešto pre 17 sati, u okviru Samita lidera zapadnog Balkana.Delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić, kojoj je Samit u Trstu prva zvanična aktivnost u inostranstvu otkako je stupila na tu funkciju.

Uoči početka sastanka Brnabić je na zajedničko fotografisanje izašla "ćaskajući" sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, da bi na postolju stajala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pored visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Predviđeno je da se po završetku sastanka potpiše Ugovor o Transportnoj zajednici.

Glavne teme skupa na najvišem nivou odnose se na jačanje povezivanja na zapadnom Balkanu kao ključnom elementu za ubrzanje evropskih integracionih procesa regiona, jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća, IT sektora i nauke, jačanje saradnje mladih, pitanje vladavine prava i borbe protiv korupcije, borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, kao i pitanje migracija.

Kao jedan od konkretnih rezultata ovogodišnjeg Samita u Trstu, očekuje se usvajanje Višegodišnjeg akcionog plana o regionalnom ekonomskom prostoru zapadnog Balkana, koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju.

Samit će biti okončan Deklaracijom predsedavajućeg u kojoj će biti sadržani zaključci skupa i smernice za dalje aktivnosti u oblstima o kojima se na skupu debatovalo.

Berlinski proces održava se svake godine od 2014. (Berlin 2014, Beč 2015, Pariz 2016. i Trst 2017), a ove godine poseban će akcenat biti stavljen na jačanje ekonomskog povezivanja u regionu zapadnog Balkana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.