Počeli pregovori sa MMF

Izvor: Glas javnosti, 15.Feb.2011, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli pregovori sa MMF

BEOGRAD: Međunarodni monetarni fond i predstavnici Srbije počeli su u Beogradu razgovore o poslednjoj, sedmoj reviziji kreditnog aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra.

Premijer Mirko Cvetković juče je u razgovoru sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) istakao da popravljanje materijalnog položaja zaposlenih u javnom sektoru mora da bude usklađeno sa dogovorenom budžetskom i ukupnom ekonomskom politikom, saopštila je Vlada Srbije.

Na sastanku je ocenjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je da su do sada sve revizije bile uspešne i sagledani su svi pokazatelji vezani za poslednju reviziju aranžmana.

Prethodno, ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić razgovarao je sa delegacijom MMF-a.

Ljajić je razgovarao sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda o novinama vezanim za pripremu i usvajanje novog zakona o socijalnoj zaštiti, paketu urgentnih mera za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva u 70 najnerazvijenijih opština u Srbiji, kao i o aktima koje bi trebalo doneti kako bi se uskladile visine plata u javnim službama.

Šef misije MMF za Srbiju Albert Jeger izrazio je zadovoljstvo što će se predlog novog zakona o socijalnoj zaštiti naći na dnevnom redu prolećnog zasedanja Skupštine Srbije, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalne politike.

Ministar Ljajić je istakao da će novim zakonom biti povećani iznosi novčane socijalne pomoći za najsiromašnije, kao i njen obuhvat, što će, uz čitav niz novih usluga koje predviđa ovaj akt, obezbediti minimum socijalne sigurnosti u narednom periodu.

Ministar je informisao Misiju MMF-a i o realizaciji paketa urgentnih mera za 70 najnerazvijenijih opština istakavši da će zahvaljujući tom programu na projektima lokalnih samouprava biti uposleno više od 500 ljudi, uglavnom iz kategorije socijalno ugroženih građana.

Govoreći o usklađivanju visine zarada plata u javnim službama, ministar Ljajić je istakao da to pitanje mora biti sistemski rešeno i da za to postoje dva modela.

Jedan model je donošenje sveobuhvatnog zakona za sve javne službe, u kom bi do pojedinosti bile regulisane visine zarada u svim granama javnog sektora.

Drugo rešenje je donošenje krovnog zakona, na osnovu koga bi, po istim pravilima, visine zarada u javnim službama bile regulisane podzakonskim aktima za svaku delatnost ponaosob, navedeno je u saopštenju.

Gledajte da se zaduzite kod tih zelenasa sto vise mozete. Trebali bi malo da proucite politiku MMF i ko stoji iza njih. Juzna Amerika je imala ekonomiju u povoju dok ih MMF nije dohvatio. Ponovo su progledali kad su se otarasili MMF-a. MMF je jedna bolest koja je nazalost nasla pogodnu sredinu da se razvija u Srbiji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.