Izvor: RTS, 12.Apr.2021, 18:29

Počeli pregovori s MMF-om, jedna od tema i novi aranžman

Zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su plenarnim sastankom, koji je održan u video-formatu, dok se u nastavku razgovaralo o monetarnoj politici i finansijskom sistemu.
Delegaciju Srbije predvodila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guvernerka Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju MMF-a predvodio je Jan Kejs Martejn.

U razgovorima je učestvovao i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima, saopštila je Narodna banka Srbije.
Razgovori u okviru konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda traju do 23. aprila.
Tokom misije biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja u kontekstu pandemije koronavirusa.
Pored toga, konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda podrazumevaju i sveobuhvatnu analizu makroekonomskog okvira u kojem se sprovode politike, kao i izgleda za dalji privredni rast.
Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.
Istovremeno, počeće i razgovori o osnovama novog ekonomskog programa koji bi Međunarodni monetarni fond podržao nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom. S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih osam godina, novi aranžman biće fokusiran na očuvanje postignutog i podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi na putu snažnijeg i održivog privrednog rasta.
Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda, a prethodne konsultacije sa Srbijom održane su sredinom 2019. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.