Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počele Ljubičevske konjičke igre

Požarevac -- Turističko sportska manifestacija "Ljubičevske konjičke igre" ovog vikenda održava se u Požarevcu po 44. put.

Igre su svečano otvorene u petak na glavnom gradskom trgu svečanim defileom ljubičevskih višebojaca, konjičke policije i zaprežnih kola. Ovogodišnje LJKI otvorio je ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, Slobodan Milosavljević.

"Svi znaju da se u Guči sluša truba, da je u Novom Sadu na Egzitu najbolja tehno muzika, da je u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najveći festival piva. Požarevac je jedan od tih gradova koji ima svoje konjičke sportske igre", rekao je Milosavljević.

Takmičarski deo konjičkih igara održava se na požarevackom hipodromu uz učešće 350 grla srpskih uzgajivača i gostiju iz Italije i Bugarske.

Pored četiri galopske i pet kasačkih trka, najveću pažnju publike, danas, završnog dana igara privući će finale višeboja u kome se takmičari nadmeću u gađanju topuzom, strelom i kopljem, kurirskom jahanju i seči sabljom.

Prilikom otvaranja takmičenja, juče se dogodio incident u kome srećom niko nije povređen. Sa hipodroma je pobeglo jedno od grla koje se pripremalo za kasačku trku. Tokom treninga, konj se uznemirio, zbacio jahača sa dvokolice, optrčao krug, a zatim preskočio ogradu i uputio se ka gradu.

Redari su konja su uhvatili nakon 15 minuta u užem centru Požarevca. On je međutim, prethodno izazvao paniku prolaznika, a provalio je i u jedno dvorište, gde je uspeo da otkači dvokolice koje je vukao za sobom sve vreme.

Stanari kažu da je tom prilikom polomio kapiju, ali i da je sreča što nikog nije bilo u dvorištu. "Konj je proleteo ovde i razvalio ogradu. Kapiju je izvalio i prosao dvoristem. Da je neko bio tu, sigurno bi ga smrskao. Taman smo ručali. Vidite, pa to je strasno", kažu stanari.

Pored trka, koje su nakon ovog incidenta nastavljene, u Požarevcu je prethodnih dana priređeno nekoliko pratećih manifestacija.

Koncert u centru grada održao je Zvonko Bogdan koji je sa tamburašima uspeo da napravi dobru atmosferu za oko 4.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.