Počela realizacija projekta Duboka prerada u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2017, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela realizacija projekta "Duboka prerada" u Pančevu

U rafineriji u Pančevu danas je počela realizacija projekta "Duboka prerada" investicija vredna 330 miliona evra, sa tehnologijom odloženog koksovanja, ključne investicije druge faze modernizacije rafinerije.

Početku radova prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naznačio značaj tog projekta ne samo za Pančevo, južni Banat i Vojvodinu već čitavu Srbiju i naveo da će iskorišćenost kapaciteta u preradi nafte biti podignuta na više od 99 odsto, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kvalitetnim gorivom i manje mazuta.

NIS najviše puni budžet Srbije

Predsednik Vučić izjavio je danas da Naftna industrija Srbije najviše doprinosi budžetu Srbije, da je od početka godine donela više od 100 milijardi dinara u državnu kasu i poručio da će se u Srbiji proizvoditi najkvalitetnije gorivo.

Vučić je istakao da očekuje da taj iznos do kraja godine bude i 1,3 milijarde evra.

To je, kazao je, oko deset odsto na nivou konsolidovanih prihoda, svih prihoda u Srbiji, čak 16 odsto prohoda za vladu i između 2,5 do 2,6 BDP-a Srbije.

"Iz toga je jasno koliki je značaj NIS-a za Srbiju i ovo što danas radimo i otvaramo u Pančevu", rekao je Vučić i dodao da očekujemo mnogo od projekta "Duboke prerade".

NIS, podseća, nije ruska, već rusko-srpska kompanija.

Vučić je istakao da od tog projekta za dve godine očekujemo izvanredne rezultate.

Investicije NIS-a su, naznačio je, do danas obezbedile da imamo najbolje gorivo u ovom delu Evrope.

"Kvalitet dizela i benzina bolji je kod nas nego u okolnim zemljama, a naš posao je da uvećamo proizvodnju dizela, da imamo koksa, da tešku frakciju u nafti svedemo na minimum i pokušamo da kažemo da pripadamo jednoj od zemalja sa najmodernijom proizvodnjom nafte", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je danas da je Srbija ove godine imala 1,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je za 8,3 odsto više nego što je bilo prošle godine.

"A prethodne godine imali smo više investicija nego sve zemlje i teritorije u regionu zajedno", rekao je Vučić.

Zahvalnost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji se uvek interesuje za našu ekonomsku i svaku drugu saradnju

On je rekao da sa Ruskom federacijom povećavamo trgovinsku razmenu.

Ta zemlja je sve značajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, rekao je Vučić koji je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji se uvek interesuje za našu ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Predsednik Srbije je naznačio da je posebno važno što će deca ubuduće u Pančevu i okolini rasti bez gas maski i imati drugačiju i sigurniju budućnost.

Ponovio je da je ovo veliki i važan korak napred i da se nada da ćemo svi zajedno imati snage za još puno takvih koraka koji nas vode u budućnost.

Kako je rekao, očekuje da u 2019. godini bude priređen veliki događaj kada se radovi na projektu "Duboka prerada" završe i još jednom čestitao svima koji su zaslužni da je taj projekat krenuo u realizaciju.

U projekat "Duboka prerada" biće uloženo oko 330 miliona evra, završetak radova na završetku postrojenja planiran je za treći kvartal 2019.godine i njegovom izgradnjom prerađivački kompleks NIS-a biće najmoderniji u Evropi.

Tim projektom NIS nastavlja trend modernizacije svojih postrojenja i radnih procesa kako bi tržištu obezbedio ponudu najkvalitetnijih goriva.

Nova postrojenja omogućiće optimalna iskorišćenja kapaciteta Rafinerije nafte u Pančevu i povećanje efikasnosti prerade do 99,2 odsto, sa sadašnjih 86 procenata.

To će značiti, kako je saopštio NIS, povećanu proizvodnju visokokvalitetnog benzina i dizela kao i početak proizvodnje koksa koji se do sada uvozio u našu zemlju.

Time će NIS nastaviti da unapređuje energetsku stabilnost Srbije.

Realizacijom projekta NIS nastavlja sa ulaganjima u unapređenje zaštite životne sredine jer će se početkom rada "duboke prerade" steći uslovi za prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora.

Država hoće da pomogne Pterohemiji, ali ne može da "krvari"

Predsednik Vučić je izjavio da je Azotara trenutno najveći problem.

"U sredu ili četvrtak imaćemo sastanak, Azotara i MSK su naši trenutno najveći problemi i gledaćemo da pomognemo", rekao je Vučić novinarima u Pančevu.

On je objasnio da te firme, posebno Azotara, moraju imati profitabilno poslovanje, jer država hoće da pomogne, ali ne može da "krvari", kao što je ranije, do dolaska Kineza, "krvarila" zbog smederevske železare.

S Petrohemijom, rekao je, nemamo problem u ovom trenutku, preduzeće ima 80 miliona trenutno na računu, ali će iduće godine biti na dnevnom redu za rešavanje.

Ni problem s RTB Borom nije hitan, jer je sada dobra cena bakra na svetskim berzama.

Projekat "Duboka prerada" energetska stabilnost Srbije

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je danas da je početak realizacije projekta "Duboka prerada" veliki dan za NIS i Srbiju, ističući da će ta investicija omogućiti energetsku stabilnost i sigurnost.

Antić je dodao da je izgradnja postrojenja važna za razvoj i povećanje BDP.

"Projekat ima snažnu ekonomsku komponentu", rekao je Antić i ukazao da će se sada steći uslovi za prestanak proizvodnje mazuta i da će derivati biti čistiji.

Prema njegovim rečima, politička i ekonomska stabilnost omogućavaju investicije zbog čega je posebno zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Predsednik Gaspromnjefta Aleksandar Đukov rekao je da će ova kompanija po završetku projekta biti u rangu sa svetskim rafinerijama i dodao nema sumnje da će projekat biti uspešno realizovan bez obzira zašto je reč o komplikovanom i krupnom projektu.

Prema njegovim rečima, realizacija investicija će učvrstiti poziciju kompanije NIS.

"Od 2009. godine do sada uložili smo više od 2.5 milijarde evra u razvoj što je omogućilo da NIS postane jedan o energetskih lidera u regionu", rekao je on.

Đukov je naveo da početak projekta pokazuje ozbiljnost namera Vlade i NIS-a razvojne politike i najavio nova ulaganja Gaspromnjefta.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin rekao je da će ove godine ekonomska saradnja između dve zemlje biti veća i da se nada da će dostići iznos od 2.5 milijarde evra.

Govoreći o početku izgradnje postrojenja u rafineriji u Pančevu, Čepurin je rekao da očekuje da će projekat biti uspešno realizovan za dve godine u korist Srbije i Rusije.

Predsedik pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da početak poduhvata oslikava novu klimu u Srbiji i ekonomski prosperitet, što je kako je naveo, Srbiji ranije nedostajalo.

Mirović je rekao da je u južnobanatskom okrugu ove godine u odnosu na kraj 2016. broj nezaposlenih manji za 4.000.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev ponovio je da je investicija u izgradnju postrojenja "Duboka prerada" koje je ključni projekat druge faze modernizacije rafinerije u Pančevu vredna preko 300 miliona evra.

On je rekao da se u tom slučaju primenjuju nove tehnologije koje donose nove vrednosti i dodao da se završetak radova na izgradnji planira za treći kvartal 2019.

Prema njegovim rečima, njegovom izgradnjom prerađivački kompleks NIS-a biće među najmodernijima u Evropi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.