Počela gradnja brze pruge i na delu od Novog Sada do Kelebije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2021, 00:49

Počela gradnja brze pruge i na delu od Novog Sada do Kelebije

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas, na obeležavanju početka radova na izgradnji druge deonice brze pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju, od Novog Sada do Subotice i granice sa Mađarskom kod Kelebije, da takvi projekti menjaju izgled naše zemlje i predstavljaju ključnu promenu, kao i da simbolizuju napredak Srbije.

Vučić je tokom prezentacije buduće brze pruge do Mađarske, kojeg su u Novom Sadu zajedno sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Peterom Sijartom, sa detaljima upoznali kineski izvođači, rekao da Srbija dobija modernu prugu za 21. vek i da će oživeti okolna mesta.

"Ovi projekti menjaju stvari i predstavljaju ključnu promenu i dokaz su da smo uspeli", naglasio je Vučić.

Kaže da će u Novom Sadu biti izgrađena velika i moderna železnička stanica za brzu prugu, kao i da će ukupno na trasi od Novog Sada do mađarske granice biti izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka, nadvožnaka i sličnih objekata.

Vučić i Sijarto su, zajedno sa drugim gostima, odgledali simulaciju vožnje brzom prugom u kojoj se voz na delu pruge kretao brzinom i većom od 200 kilometara na sat.

Takođe, Kinezi su predstavili maketu brze pruge u pograničnom delu između Srbije i Mađarske, a Vučić je rekao da će sa srpske strane vozovi na tom delu moći da idu brzinom između 120 i 160 kilometara na sat.

Predsedniku je predstavljena i maketa kineskog brzog voza.

Pruga Novi Sad - Subotica biće duga 108,2 kilometra.

Otvaranju radova prisustvuju i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji železničke veze između Srbije i Mađarske na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica-državna granica kod Kelebije, vredan 943 miliona evra 2018. godine potpisali su Infrastruktura železnice Srbije i konzorcijum kineskih kompanija "Chajna rejlvej internešenel" (CCina Railway International) - "CCajna komjunikejssn konstrakssn kompani" (China Communications Construction Company ).

Ovaj projekat biće finaisran iz kredita koji je dala kineska Eksim banka.

Brza pruga kroz Srbiju gotova za tri godine

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će deonica brze pruge od Novog Sada do Subotice i granice sa Mađarskom kod Kelebije, koja je danas počela da se gradi, biti završena pre kraja 2024. godine i poručio da će Srbija nastaviti da se razvija i menja na bolje.

Vučić je rekao da ćemo se već za dva meseca voziti prvom deonicom brze prugom kroz Srbiju, od Beograda do Novog Sada samo pola sata.

"Ako ne razmišljate o budućnosti ne možete da je imate, rekao je Džon Gosvordi", kazao je Vučić na otvaranju radova na deonici od Novog Sada do mađarske granice, na pruzi Beograd - Budimpešta.

Istakao je da je naša zemlja zagledana napred i da spremno dočekuje budućnost, kao i da znamo šta sve moramo da uradimo da bismo se potpuno spremili za budućnost.

Predsednik je rekao je brza pruga veoma važna za budućnost i da će ona biti završena, od Beograda do mađarske granice, za tačno tri godine.

"Za tačno tri godine imaćemo izgrađenu brzu prugu do Mađarske, to je pre kraja 2024. godine, dok će Mađari svoju deonicu od Srbije do Budimpešte završiti u prvoj polovini 2025. godine. To je sutra, tu, za samo tri godine. Decenijama nismo znali šta su pristojan voz i pruga i retko su koristili železnicu", naglasio je Vučić.

Kaže da će gradnja brze pruge značiti i viši standard za građane i veće plate i značiti bolju budućnost za našu decu.

Kako je rekao, brza pruga će mnogo toga promeniti u Vojvodini, gde su tokom devedesetih i dvehiljaditih godina zatvorene gotovo sve fabrike.

On je poručio da sada treba sve to obnoviti i da sada građani mogu da vide u Novom Sadu i Vojvodini kako stalno niču velelepne fabrike.

"Danas smo požurili i jurimo da to vreme nadoknadimo i preteknemo one koji su pre bili uspešniji od nas. Hvala Sijartu na mudrom govoru. Tačno je da se snalazimo i imamo pragmatičan i racionalan pristup sa Kinom i Mađarskom, ali bih dodao da osim takvog pristupa osećamo iskreno prijatlejstvo i bratstvo sa ovim narodima. Da nije bilo Orbana i Sijarta, mi ne bismo imali ovako dobre odnose, osećamo mnogo više od pragmatičnog pristupa od kojeg imamo samo interese", naglasio je Vučić.

Ne postoji evropski forum na kome Sijarto i Orban nisu najhrabriji u podršci Srbiji na evropskom putu u svim oblastima, dodao je Vučić.

Kaže da se nikada nije dodvoravao pred strancima koji pripadaju velikim silama, pogotovo ne u ideološkom smislu.

Vučić je podsetio da je Kina preuzela smederevsku Železaru i RTB Bor kada je Srbiji po pitanju tih preduzeća bilo najteže, i to zahvaljujući predsedniku Kine Si Đinpingu.

Vučić je rekao da kada sluša Petera Sijarta i Viktora Orbana kako govore na međunarodnim skupovima o Srbiji da je ponosan što su nam to komšije i da zna da i kada nismo prisutni na nekom skupu da ćemo biti zastupljeni i da će nas braniti iskreno i biti na našoj strani, kao što bismo i mi bili na njihovoj.

To je prijateljstvo i ono što smo uspeli da izgradimo u prethodnih nekoliko godina, dodao je Vučić.

Dodao je da će zbog brze pruge građanima Srbije Budimpešta biti bliža od Beča i da će samo za dva sata i pet minuta moći da stignu od Novog Sada do Budimpešte.

Vučić je zahvalio građanima što veruju u bolju i upsešniju Srbiju i poručio da će Srbija nastaviti da se menja i da će svi biti ponosni na našu zemlju i verovati u budućnost svoje dece u Srbiji.

Vučić je pritiskom na dugme, zajedno sa Sijatrom i ambasadorkom Čen Bo i predstavnikom kineskih železnica, pokrenu građevinske mašine koje su poboli prvi šip, čime je označen početak gradnje brze pruge od Novog Sada do mađarske granice.

Mađarska i Srbija žele da profitiraju od saradnje s Kinom

Železničke pruge Beograd-Budimpešta doprineće jačanju vrednosti i značaju Mađarske i Srbije, stvoriće nova radna mesta i približiće još više dva glavna grada i dve zemlje, izjavio je danas u Novom Sadu ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

„Mi, Mađari i Srbi odlučujemo na osnovu naših nacionalnih interesa i odlučili smo da i mi želimo da imamo korist od novog svetskog poretka koji se rađa na istoku. Obe zemlje imaju sa Kinom saradnju na pragmatičnim osnovama i na bazi međusobnog interesa i obe mnogo profitiraju od toga, isto kao što će obe zemlje da profitiraju od izgradnje brze pruge Budimpešta-Beograd", rekao je Sijarto na svečanosti početka izgradnje brze pruge Novi Sad-Subotica-državna granica s Mađarskom.

On je naglasio da će Mađarska uskoro početi izgradnju svoje deonice pruge i javio da bi radovi trebalo da budu završeni do 2025. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.