Počela eksploatacija na kolektorima

Izvor: B92, 19.Dec.2013, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela eksploatacija na kolektorima

Beograd -- Naftna industrija Srbije (NIS) počela je komercijalnu eksploataciju tri kogeneraciona modula postavljena na naftnim kolektorima kompanije u Kikindi i Kanjiži.

Kako se navodi, početak ekspolatacije na kolektorima "Kikinda gornje" i "Velebit" je nastavak realizacije projekta razvoja kogeneracionih kapaciteta, čiji je cilj iskorišćenje kaptažnog naftnog gasa, koji predstavlja deo dugoročnog programa povećanja efikasnosti korišćenja gasnih resursa NIS.

Dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da će ukupan iznos investicija u program povećanja efikasnosti korišćenja gasnih resursa kompanije iznositi oko šest milijardi dinara.

NIS naglašava da će u 2014. obim gasa prerađenog na kogeneracionim modulima iznositi 16,2 miliona kubnih metara i 35 odsto od tog obima iskoristiće moduli na kolektorima "Kikinda gornje" i "Velebit".

U saopštenju se navodi i da je ukupan obim investicija u izgradnju tri modula 3,7 miliona evra, a isporučioci opreme su nemačka i amarička kompanija Jenbaher i Caterpillar.

Precizira se da se princip rada kogeneracionog modula zasniva na konverziji kaptažnog gasa u toplotnu i električnu energiju i naglašava da se predviđa da se električna energija proizvedena na modulima isporučuje domaćem tržištu elektroenergije, a toplotna energija za obezbeđenje potreba bušotina i naftih kolektora NIS-a.

"Ušteda sredstava za nabavku energenata u ovom slučaju iznosiće do 40 odsto. Planira se da će do kraja ove godine na nalazištima kompanije biti izgrađena još četiri kogeneraciona modula, a obim investicija u program na osnovu rezultata 2013. iznosiće najmanje 10 miliona evra", saopštio je NIS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.