Pljušte otkazi u Hrvatskoj: Zaposlenost najviše pala u turizmu i ugostiteljstvu

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2020, 18:20

Pljušte otkazi u Hrvatskoj: Zaposlenost najviše pala u turizmu i ugostiteljstvu

Ekonomske teškoće su se negativno odrazile na hrvatsko tržište rada.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje (HZMO) krajem aprila je bilo gotovo 25.000 osiguranika manje nego lani, što svedoči o padu zaposlenosti zbog krize izazvane pandemijom korona virusa i to pre svega u ugostiteljstvu, turizmu i prerađivačkoj industriji.

Broj osiguranika na kraju aprila spustio se na 1.520.590. To je za 9.315 manje nego u martu i 24.935 manje nego krajem aprila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prošle godine.

Na godišnjem nivou broj osiguranika prvi put je nakon marta 2015. manji u odnosu na isti mesec prethodne godine.

- Ekonomske teškoće su se negativno odrazile na hrvatsko tržište rada, pa je pad broja osiguranika bio neizbežan. Zbog karakterističnog hrvatskog tržišta rada, u aprilu je zabeležno negativno kretanje koje nije uobičajeno poslednjih godina, a na godišnjem nivou prekinut je trend pozitivnih stopa rasta koje su bile prisutne od marta 2015. godine - naveli su analitičari Rajfajzen banke.

Najveće smanjenje broja osiguranika u odnosu na april prošle godine je u pružanju smeštaja i pripremi i usluživanju hrane, za 20 odsto, sledi smeštaj u domaćoj radinosti sa godišnjim padom od 12 odsto, zatim u prerađivačkoj industriji (-2,7 odsto) i trgovini (-1,6 odsto), kao i u javnoj upravi i odbrani (-0,6 odsto).

Kako će svet funkcionisati POSLE pandemije? Neke stvari će se DEFINITIVNO ZAUVEK PROMENITI (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.