Plitvice kao slika hrvatske nesposobnosti

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Okt.2015, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plitvice kao slika hrvatske nesposobnosti

KOMENTAR - Mrzim se osjećati kao izgubljen turist u Hrvatskoj, državi koja je vrlo dobra u stvaranju tog osjećaja. Opća neorganiziranost, pisana objašnjenja (umjesto znakova) u mnogim dijelovima zemlje odaju dojam nekakvog 'uradi sam' pristupa turizmu. Dobrodošli u Hrvatsku... snađite se sami!

Na primjer, prošlog sam tjedna s obitelji posjetio Nacionalni park Plitvička jezera jer su cijene ulaznica bile znatno snižene.

Plitvice su jedno od mjesta za koje znaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i oni van Hrvatske. Često se pojavljuju na ljestvicama top 10 lokacija koje u životu treba posjetiti. Plitivička jezera su turistička atrakcija broj jedan (ili dva) u državi koja uglavnom opstaje zahvaljujući turizmu. Simbol su hrvatske ljepote, nešto kao što je New York SAD-u, osim što je ipak riječ o nenaseljenoj prirodi. Plitvicama se Hrvatska predstavlja ostatku svijeta. Nažalost, oblilazak istih je jedno frustrirajuće i razočaravajuće iskustvo.

Glavni problem Plitvica je očita disfunkcionalost. Možda se ljudske pogreške vidno ističu u kontrastu s prirodnom ljepotom, ali park definitivno ima svoje probleme. Prvo, parkiralište je nedovoljno veliko za očekivan broj posjetitelja, te prepušta gostima da nekako... sami procijene što bi moglo biti parkirno mjesto, a što ne. Automobili se na kraju mogu naći kaotično razbacani pod drvećem, na strminama, ili kako priječe prolaz na nekoj već dovoljno uskoj cesti.

Sljedeći problem leži u nedovoljna tri prodajna mjesta za ulaznice koja stvaraju duge i stalne redove. Neki su se žalili na čak dva sata provedena u redu. Praktičnije bi bilo, umjesto preskupog kafića i suvenirnice, na ulaz postaviti još barem nekoliko blagajni.

Najvažnije od svega je to što park djeluje blago opasno. Većinu vremena provedeš nastojeći se održati na uskim, otvorenim putevima dok prema tebi dolazi obitelj s dvama kolicima i psom, glupi tinejdžeri koji se međusobno prskaju, ili pak starija gospođa iz Koreje koja mora usred puta zastati kako bi fotografirala prizore. Ne ostaje dovoljno vremena za uživanje u nevjerojatno predivnom krajoliku koji oduzima dah. Posjet Plitvicama znači očekivati opuštajuću šetnju prirodom, a dobiti čekanje u redu dva sata kako bi ušao na stazu s preprekama.

Za kraj još ostaje provlačenje i izvlačenje automobilom kroz kaos i gužvu ''parkirališta'', te dolazak do kućice s kartama, gdje u zadnji tren saznaješ da moraš pješice ići do druge blagajne kako bi platio. Pa naravno! I ostali to također saznaju u istom trenutku. I sada postoje dva reda: red automobila koji nemaju kamo i red ljudi koji žure do druge blagajne kako bi na brzinu platili, iako je takvo nešto nemoguće brzo obaviti.

Turisti... su glupi. Potrebna im je pomoć i informacije. Ja živim ovdje i razumijem problematično parkiranje u Hrvatskoj. Parkirao sam u Splitu u srcu sezone! I svejedno sam frustriran situacijom na Plitvicama. Ne mogu ni zamisliti kako je turistima. Nama je lako odmahnuti rukom i reći ''koga briga za glupe turiste'', ali ti turisti sačinjavaju većinu naše ekonomije. Bez njih bismo bili Moldavija.

Umjesto da budu lice nacionalne ljepote, Plitvice su prikaz hrvatske nesposobnosti. To je Hrvatska koju predstavljamo svijetu. Ona u kojoj su problemi očiti, i svejedno konstantno ignorirani. Šteta – jer možemo puno bolje. Živimo na mjestu koje godišnje posjećuju milijuni ljudi, a tretiramo ga kao zapušteni lunapark u rubnom dijelu Muskogeeja u Oklahomi. Hrvatska, mi možemo bolje.

___________________________________________________________________________________

Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisatiZablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.