Plenković u Kninu imao poruku za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2021, 12:07

Plenković u Kninu imao poruku za Srbiju

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Kninu, na obeležavanju godišnjice najvećeg egzodusa Srba posle Drugog svetskog rata, da Hrvatska nikada neće dozvoliti da se dovodi u pitanje, kako je naveo, odbrambeni karakter Oluje, kao i da je to poruka "susednoj zemlji Srbiji koja treba da napusti jalovu retoriku prošlosti i okrene se politici pomirenja i budućnosti".

Za Plenkovića je ta vojno-policijska akcija, u kojoj je proterano između 200.000 i 250.000 Srba, a gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2.000 njih je ubijeno ili se vodi kao nestalo, pobeda u, kako je kazao, "sudbonosnoj bitci i temelj za slobodu u kojoj Hrvatska danas uživa".

"Zato su Domovinski rat i pobeda u Oluji temelji savremene hrvatske države. Otkrivanje istine o nestalima, procesuiranje ratnih zločina i dosezanje pravde ostaje naša trajna dužnost. Zato simboličke geste od prošle godine nastavljamo da sprovodimo vodeći se politikom pomirenja i razumevanja uz poštovanje istine i pijeteta prema svim žrtvama", rekao je Plenković u obraćanju koje uživo iz Knina prenose gotovo svi hrvatski mediji i portali.

Vojno- policijsku operaciju Oluja Hrvatska obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan branitelja, a za razliku od prošle godine ceremonija u Kninu se obeležava bez prisustva predstavnika Srba.

Plenković je govorio o pandemiji korona virusa i klimatskim promenama.Rekao je i da Hrvatska vodeći politiku modernog suverenizma koja, kako kaže, počiva na osnaživanju Hrvatske zahvaljujući članstvu u EU, zemlja osnažuje sve bitno i hrvatski nacionalni interes.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plenković iz Knina uputio poruku Srbiji: Napustite jalovu retoriku prošlosti

Izvor: N1 televizija, 05.Avg.2021

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je Srbiji, tokom govora na obeležavanju godišnjice akcije "Oluja" u Kninu, da treba da napusti jalovu retoriku prošlosti i okrene se politici pomirenja i budućnosti.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.