Plenković: Otvorena pitanja o granici rešavati dijalogom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2017, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Otvorena pitanja o granici rešavati dijalogom

Ako ponovo dođe do bilo kakvih incidenata u Piranskom zalivu, Hrvatska će na to Sloveniju upozoriti diplomatskom notom, izjavio je danas u Požegi hrvatski premijer Andrej Plenković, koji smatra da otvorena pitanje graničnog spora između dve zemlje treba nastaviti rešavati dijalogom.

"Ponavljam, trebamo kroz dijalog nastaviti rešavati otvorena pitanja sa Slovenijom i graditi kvalitetne odnose", kazao je premijer novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Presudom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Arbitražnog suda u petak Sloveniji je pripala velika većina Piranskog zaliva, a zvanična Ljubljana je dobila i koridor kroz hrvatske vode do otvorenog mora, što je za Hrvatsku neprihvatljivo.

Nakon presude Arbitražnog suda premijer Plenković i njegov slovenački kolega Miro Cerar dogovorili su u telefonskom razgovoru da neće preduzimati jednostrane korake u pogledu poštovanja te presude.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec najavio je da će Ljubljana u ponedeljak diplomatskom notom protestovati protiv uplovljavanja hrvatskih ribara iz Savudrije i intervencije hrvatske policije u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zalivu u subotu.

Prema interpretaciji slovenačkog ministarstva unutrašnjih poslova, u subotu su se u Piranskom zalivu dogodila dva granična incidenta, kada su hrvatski ribari plovili do polovine zaliva, pri čemu ih je u drugom slučaju pratilo i plovilo hrvatske policije koje je, kako navode u slovenačkoj policiji, napustilo "slovenačke vode" nakon upozorenja.

Hrvatska policija je, pak, saopštila da slovenački policijski brodovi u subotu su u tri navrata povredili crtu razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije, pa su ih hrvatski policajci upozorili da se nalaze u hrvatskim teritorijalnim vodama, a nakon toga su se policijski brodovi slovenačkih kolega povukli.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plenković: Granično pitanje rešavati dijalogom

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jul.2017

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da otvoreno granično pitanje sa Slovenijom treba rešavati dijalogom i ocenio da su diplomatske note "tradicionalna metodologija" kod manjih graničnih incidenata..."Ako dođe do određenih povreda u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj vali, već...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.