Izvor: Politika, 16.Okt.2014, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platni razredi i za javna preduzeća

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović kaže da uvođenje platnih razreda u državnu upravu nema smisla ukoliko se ne primene i u javnim preduzećima

Savetnik u ministarstvu prima 67.000, u agenciji 109.000, a u javnom preduzeću 169.000 dinara. Taman kada su svi pomislili da će nejednake plate za jednak rad u državi postati prošlost, Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave pre dva dana izjavila je da se uvođenje platnih razreda ne odnosi na javna preduzeća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Drugim rečima, „uravnilovka” se pravi samo za javnu upravu, koja obuhvata ukupno 500.000 državnih i lokalnih službenika, prosvetare i zdravstvene radnike. Što praktično znači da će 219.000 zaposlenih u preduzećima sa većinskim državnim vlasništvom i dalje uživati privilegije i primati veće plate od svojih kolega u državnom i privatnom sektoru.

To se nije svidelo Zorani Mihajlović, potpredsednici vlade. Ona je juče rekla da uvođenje platnih razreda u državnu upravu nema smisla ukoliko se ne uvede i u javnim preduzećima.

– Ukoliko se ne završi reformisanje javnih preduzeća verujem da nije moguće ostvariti pravi uspeh u reforama koje svi želimo. Vlada Srbije je donela čitav paket reformskih zakona i mera koje moramo da sprovedemo. Ukoliko u bilo kom delu izuzmemo javna preduzeća nećemo imati rezultat koji želimo – smatra Mihajlovićeva.

Ona je izrazila uverenje da je ovo tek početak priče o uvođenju platnih razreda u državnoj upravi i da će se u okviru toga povesti računa i o javnim preduzećima. Kako je rekla, u javnim preduzećima nije problem u broju ljudi već da li oni rade kako treba i kolike su im plate.

– Uporedite sami plate jedne sekretarice u opštini i javnom preduzeću, ministarstvu ili javnom preduzeću i videćete neverovatnu razliku, ali takođe i razliku u radu –– naglasila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade napomenula je da rad u ministarstvima i opštinama zahteva gotovo dvadesetčetvoročasovno angažovanje dok je ono u javnim preduzećima vrlo ograničeno.

Ministarka Kori Udovički izjavila je juče da se uvođenje platnih razreda ne odnosi na javna preduzeća, već na javnu upravu.

– U pravu je potpredsednica vlade i ministarka Mihajlović kada kaže da se plate i zapošljavanje u javnim preduzećima moraju staviti pod kontrolu – kaže za „Politiku” Kori Udovički.

– Zakon o platama u javnoj upravi služi da se na trajni način uredi javna uprava, a stanje u javnim preduzećima na duži rok urediće se drugim mehanizmima i na tome se trenutno, takođe, radi u sklopu reforme javnih preduzeća. Nije uobičajeno u razvijenom svetu da se zakonom o platama u javnoj upravi regulišu zarade u javnim preduzećima. To se ostvaruje drugim mehanizmima koji su primereni privrednim društvima, a reč je o boljoj kontroli nad korporativnim upravljanjem – objašnjava nadležna ministarka.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta smatra da su platni razredi zastareli metod, jer smo ih imali pedesetih godina prošlog veka i ništa nisu doneli. Jer, ako država hoće da kontroliše primanja, ona ima mehanizme da to učini.

Ali ako se već uvode platni razredi Savić ne vidi nijedan razlog zašto bi javna preduzeća bila izuzeta kada se zna da su ona zajedno sa agencijama i napravila najveću nesrazmeru u platama.

– Sa druge strane ako se ide na korporativno upravljanje u preduzećima, platni razredi su nepotrebni, jer koliko sutra imaće većinske strane akcionare, strateške partnere… Država u tome ne igra poštenu igru. Ona ne želi da se liši javnih preduzeća, jer joj služe za zapošljavanje svojih kadrova i za izvlačenje para za svoje potrebe – kaže Savić.

I Svetska banka je više puta ukazivala da je sistem zarada složen, da je pravljen od slučaja do slučaja i da se zasniva na više od 610 različitih koeficijenata i to ne računajući ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, poresku upravu.

Nejednake plate za jednak rad široko su rasprostranjene. Predlog Svetske banke je da se uspostavi sistem sa 12 platnih razreda za ceo javni sektor zasnovan na osnovnoj zaradi. Ukoliko vlada u tome uspe, eliminisaće se nejednakost u platama, a u slučaju da zaposleni za sebe traže drugačije vrednovanje zarada moći će tome da se odupre.

M. Avakumović, A. Telesković

objavljeno: 16.10.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Savetniku od 67.000 do 169.000 RSD

Izvor: B92, 16.Okt.2014

Savetnik u ministarstvu prima 67.000, u agenciji 109.000, a u javnom preduzeću 169.000 dinara...Taman kada su svi pomislili da će nejednake plate za jednak rad u državi postati prošlost, Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave pre dva dana izjavila je da se uvođenje platnih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.