Izvor: Politika, 13.Avg.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plati račun pa menjaj snabdevača

Potrošači koji su nezadovoljni trenutnim dobavljačima strujom i gasom mogu ih besplatno promeniti u roku od tri nedelje

Potrošači koji nemaju dugova za struju i gas, a nezadovoljni su sadašnjim snabdevačem, ubuduće će u roku od tri nedelje moći da promene dobavljača i nađu nekog povoljnijeg. Novim pravilnikom Agencija za energetiku propisala je detaljne uslove i postupak promene snabdevača i obaveze starih i novih dobavljača ovih energenata.

U Agenciji objašnjavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da domaćinstva koja žele drugog snabdevača strujom i gasom proceduru prelaska pokreću predajom zahteva, a zatim sa njim potpisuju ugovor. Sve je besplatno, a koriste se postojeće instalacije i brojila.

– Kada se nezadovoljan potrošač obrati novom snabdevaču, za koga smatra da je povoljniji po ceni ili načinu isporuke, treba samo da obavesti svog dosadašnjeg prodavca da nije više zainteresovan za njegove usluge – kaže Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku.

Hadžibabićeva kaže da kupci račun za utrošenu energiju plaćaju jednom mesečno, ali se može ugovoriti i neki poseban režim plaćanja. Činjenica je, međutim, iako je od otvaranja tržišta struje i gasa za građane prošlo više od pola godine, domaćinstva nisu menjala snabdevača. Ostajali su „verni” EPS Snabdevanju, iako u Srbiji licencu za rad ima 88 trgovaca. Čak i posle poskupljenja struje od 1. avgusta za oko 12 odsto, ovo javno preduzeće ostaje najjeftiniji dobavljač.

Dogodilo se sasvim suprotno, privremeno je oduzeta licenca za rad privatnoj firmi „DOO Vuković 1967.” za trgovinu i usluge Veternik,  zbog nepridržavanja zakonom propisanih uslova za obavljanje energetske delatnosti, na štetu kupaca koje je snabdevao električnom energijom.

Ista je situacija i s gasom. Domaćinstva u Srbiji snabdeva 33 licencirana distributera, ali oni koji gas kupuju kod „Srbijagasa” nisu tražili novog isporučioca. Razlog je, kaže Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, najniža cena energenata i kod „Srbijagasa” i kod EPS-a.

Cena je u svakom slučaju presudna. Novog snabdevača domaćinstva će potražiti samo ukoliko znaju da ima bolju ponudu od EPS-a, ili Srbijagasa, kaže on.

Svaki kupac na sajtu agencije može da pogleda ko su licencirani snabdevači i da se informiše o ceni i načinu isporuke struje i gasa.

Nešto od toga se konkretno dogovara u zavisnosti od toga koje su potrebe kupaca – kaže Hadžibabićeva.

Potpisivanje ugovora obavezuje i snabdevača i distributera gasa i struje da moraju garantovati redovne i dovoljne količine energenata, po dogovorenim uslovima i cenama.

Vuletić podseća da je od 1. jula 2015. godine cena prirodnog gasa niža  u proseku za 11,2 odsto za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje, a za domaćinstva 10,5 procenata. I posle toga gas je opet najjeftiniji kod „Srbijagasa”.

– U Srbiji oko 10 odsto domaćinstava, to jest 250.000 kupaca ima priključak za gas, što je za oko 25.000 domaćinstava više nego što ih je bilo prethodne godine. Oni sada u proseku plaćaju jeftinije kubik gasa za  5,3 dinara (bez PDV-a). Prosečan mesečni račun sa PDV-om, pri ovom nivou cena manji je za oko 390 dinara – objašnjava Vuletić.

Ljubinko Savić, sekretar Udruženja za za energetiku Privredne komore Srbije, kaže da nije nemoguće da neko od kupaca gasa ili struje odluči da promeni dobavljača.

– Ima privatnih trgovaca struje koji mogu da obezbede i nižu cenu kilovat sata od EPS-a, pogotovo kada je reč o snabdevanju velikih potrošača. Za domaćinstva to nije pravilo. U Srbiji već rade ozbiljne inostrane firme koje nude nižu cenu struju, jer su kilovat-časovi dobijeni iz nuklearki, a to je najjeftinija struja, pa ih i ovde mogu prodavati jeftinije – kaže on.

Uslov je, dodaje, da je reč o redovnim platišama, jer nijedan privatni trgovac neće tolerisati neplaćanje računa, što EPS i dalje čini.

– Kada je reč o gasu, tu je mnogo teže očekivati da će neko ko se snabdeva kod „Srbijagasa” menjati dobavljača, jer je ovo javno preduzeće monopolista u nabavci gasa. Kada to više ne bude i tu će konkurencija biti veća i samim tim i distributeri tada mogu ponuditi niže cene – zaključuje Savić.

-------------------------------------------------------------

NIS otvorio mini-elektranu u Sirakovu

Naftna industrija Srbije pustila je u radjoš jednu mini-elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije na naftno-gasnom polju u Sirakovu, u blizini Velikog Gradišta. Vrednost investicije je dva miliona evra, a ukupna snaga novog postrojenja dva megavata, saopštili su juče iz ove kompanije. Na ovom naftno-gasnom polju sada se proizvodi ukupno tri megavata električne energije budući da je na ovom područjupre dve godine puštena u rad i prva NIS-ova elektrana snage jedan megavat. „NIS sada ima ukupno 13 mini-elektrana koje mogu da proizvode i električnu i toplotnu energiju u Srbije. U njih je uloženo više od 15 miliona evra. Proizvodnja struje dostigla je snaguod 11,6 megavata, što je dovoljno za snabdevanje strujom u proseku 10.000 domaćinstava. Mini-elektrane su veoma važne jer proizvode električnu i toplotnu energiju iz gasa koji do sada nije bio iskorišćen.Proces pretvaranja ovog gasa u električnu energiju ima i ekološku dimenziju, jer se više ne spaljuje čime se smanjuje i emisija štetnih gasova u atmosferu”, rekao je Igor Korać, zamenik direktora bloka Energetika u NIS-u.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.