Izvor: Blic, 04.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plati porez ili ode zemlja

Plati porez ili ode zemlja

BEOGRAD Korisnici obradivog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, za neobrađenu zemlju ubuduće će plaćati poseban porez u visini od 10.000 do 50.000 dinara po hektaru, zavisno od katastarske klase stoji u dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji su juče, po hitnom postupku, usvojili poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije.

Korisnici zemljišta (društvena, zadružna i mešovita preduzeća kao i sopstvenici), za podignute >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neobrađene plantaže voćnjaka i vinograda plaćaće poseban porez od 50.000 dinara, dok će se za plantaže sa sistemima za navodnjavanje plaćati 100.000 dinara po hektaru.

Dopunom Zakona predviđeno je i da sopstvenik koji ne živi na gazdinstvu ili na selu, za neobrađeno poljoprivredno zemljište plati poseban porez u visini 50.000 -100.000 dinara.

U slučaju da korisnik zemljišta ne isplati pomenuti porez, u roku od mesec dana od dana dospeća za naplatu, ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede može to zemljište dati na desetogodišnje korišćenje drugom preduzeću ili zemljoradniku, predviđeno je dopunom Zakona. Onome kome se dodeli zemljište na obradu umanjuje se porez na katastarski prihod za jednu polovinu.

Usitnjavanje i promena namene obradivog zemljišta zabranjena je ovim Zakonom.

Jovan Babović, ministar poljo- privrede, rekao je da je 'cilj Zakona da se maksimalno i racionalno iskoristi zemljište i da se poveća poljoprivredna proizvodnja'. On je saopštio i da 'svake godine ostaje neobrađeno preko 250.000 hektara obradivih površina'.

Dragan Veselinov, poslanik Koalicije Vojvodina, izjasnio se protiv pomenutog Zakona i zapitao zašto se seljacima stalno nameću kazne a ne podsticaji. On je kao glavnog krivca za stanje u agraru okarakterisao Vladu Srbije, napominjući da ratari ne mogu u potpunosti obraditi zemlju zbog nemogućnosti da nabave seme, dizel i ostala neophodna sredstva za rad. Dragan Veselinov je ocenio da će pomenuti Zakon doprineti 'naglom padu cene zemljišta i da će omogućiti manipulantima da uzmu zemlju sebi'. M.R.P. D.B.V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.