Plate za majke sa troje dece?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2015, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate za majke sa troje dece?

Kako bi se u vremenima kada se retko ko odlučuje i na drugo dete, porodice podstakle na proširivanje, u prednacrtu građanskog zakonika nalazi se i predlog da majke sa troje dece dobijaju mesečnu naknadu sve do punoletstva trećeg deteta.

Mara Šarac je majka tri dečaka od 8, 6 i 5 godina. Kako kaže, na proširivanje porodice nije je podstakla podrška države ni poslodavca, jer je nije imala. Pošto i ona i muž imaju još dvoje braće i sestara,odlučili su se za to da i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oni imaju troje dece.

"Nezaposlena sam već osam godina, od prve trudnoće, kada sam dobila otkaz, od tada sam kod kuće sa decom. Sigurno da bi nam značilo koliko god da bi bilo, posebno u nekim zimskim mesecima kada se računi nagomilaju. Suprug radi ceo dan da bi mogao nas da prehrani, a posao koji ja radim sa strane nije  dovoljan da bismo obezbedili sve što je potrebno", kaže za RTV Mara Šarac.

Mara dodaje da iako nisu čekali na pomoć i podršku države, mnogi njihovi prijatelji se upravo zbog materijalne situacije ne odlučuju na to da imaju treće dete:

"Imamo puno prijatelja koji imaju dvoje dece, sigurno bi se pre odlučili na treće kada bi imali neku sigurnu svotu. Takvi su danas uslovi da je jako teško i sa dve plate obezbediti deci osnovne stvari ", priča majka tri dečaka Mara Šarac.

O eventualnoj sumi koju će majke dobijati kao mesečnu nadoknadu odlučivaće Vlada Srbije, koja bi trebalo da osnuje demografski fond.

O ostalim pojedinostima u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu, znaće se tek na jesen, kada radne grupe budu završile izmene porodičnog, zatim zakona o socijalnoj zaštiti, kao i zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šarena laža zvana „plata za treće dete“

Izvor: MaminSvet.net, 09.Jul.2015

Ovih dana me, kao trostruku mamu sa „stažom“ i kao aktivistikunju Udruženja Roditelj sa svih strana saleću mame sa pitanjem punim nade: da li je tačno da će mame za treće dete dobijati „platu“..

Nastavak na MaminSvet.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.