Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2017, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate u javnim službama - povišice čeka do 150.000 ljudi

Na sednici Socijalno ekonomskog saveta razgovaralo se i o inicijativi sindikata da se pokrenu razgovori o položaju zaposlenih u javnoj upravi koje su najavljene povišice mimoišle. Radi se o radnicima jednog dela javnog sektora kojima su merama štednje plate smanjene ali nisu obuhvaćeni povećanjima.

Izvor: N1

  Sledeća adresa - premijerka Srbije. Njoj će, kako je najavio predsednik saveza samostalnih sindikata, uputiti zahtev za sastanak kako bi se razrešilo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pitanje zaposlenih u jednom delu javnog sektora - poput radnika pošte, javnog TV servisa, ili nekih komunalnih delatnosti.

"Sve preduzeća koja pripadaju javnom sektoru koja su kada je dolazilo do smanjenja zarada od deset odsto, to smanjenje je izvršeno, ali sada kada je u pitanju da dolazi do povećanja zarada - kod njih se to ne dešava", kaže Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Prema gruboj računici predsednika sindikata Nezavisnost u pitanju je do 150 hiljada radnika.

 "Nema dovoljno racionalnog objašnjenja zašto kad jednom 2014. donesete meru i smanjite zarade za 10 odsto svima zaposlenima u javnom sektoru, kad dođe do pozitivnih privrednih rezultata nemate celovito rešenje prema njima nego nastupate poziciono i odobravate ili ne odobravate povećanja. Nema mnogo racionalnog razloga ni za razlike u tim stopama", kaže Zoran Stojiljković.

Ministar rada kaže da je konačna odluka o ovom pitanju u rukama ministarstva finansija. Ipak, iz odgovora se naslućuje da bi povišice mogle i da izostanu.

"Nismo imali državu koja je nama ostavljeno da je bilo sve bajno i sjajno. No se zahteva i ulaganje i infrastruktura i podsticaji zapošljavanja i prekvalifikacija i obrazovanje, ali i veće plate. I mi moramo da brinemo o svima. Moramo da brinemo i o ulaganju - materijalnom, ali i o radnicima i poslodavcima", dodaje Stojiljković.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekao je da poslodavci žele, da povećanje plata bude iz realnih izvora i da ne mogu svi da ga očekuju.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Odluka o povišicama u javnom sektoru na Ministarstvu finansija

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2017

Na sednici Socijalno ekonomskog saveta razgovaralo se i o inicijativi sindikata da se pokrenu razgovori o položaju zaposlenih u javnoj upravi koje su najavljene povišice mimoišle. Radi se o radnicima jednog dela javnog sektora kojima su merama štednje plate smanjene ali nisu obuhvaćeni povećanjima...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.