Plate povećane: Fakultetski obrazovani zarađuju duplo više

Izvor: B92, 23.Jul.2019, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate povećane: Fakultetski obrazovani zarađuju duplo više

Plate nemačkih radnika u 2018. porasle su za tri odsto u poslednjih odnosu na isti period 2017. godine, objavila je nemačka savezna agencija za rad (BA).

Prosečna mesečna bruto plata u 2018. godini uvećana je na 3.304 evra, dok je 2017. godine iznosila 3.209 evra.

Kao glavni razlog za povećanje plata navodi se povećanje broja kvalifikovanih radnika koji obično više zarađuju.

Međutim, kako je pokazalo istraživanje, i dalje su velike razlike u platama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između muškaraca i žena. Muškarci u Nemačkoj u proseku su u 2018. imali mesečnu platu od 3.468, a žene 3.014 evra.

Najnoviji statistički podaci takođe su pokazali da se bolje obrazovanje isplati. Tako su zaposleni sa fakultetskom diplomom u proseku mesečno zarađivali 5.113 evra, dok je prosečna mesečna plata onih bez fakultetskog obrazovanja iznosila 2.461 evra.

Prema indeksu Agencije za rad, ljudi u Nemačkoj imaju bolje šanse za zaposlenje nego ikad. Potražnja za radnom snagom je posebno velika u oblasti tehnike informacija i komunikacija, u trgovini i građevini. Nešto manje radnika nego inače se traži u logistici i skladištima. Od ujedinjenja dve Nemačke, u ovoj državi je najmanja nezaposlenost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.