Plate na sunce

Izvor: Politika, 29.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate na sunce

Sutra ističe rok da javna preduzeća i vladine agencije podatke o zaradama rukovodilaca učine dostupnim javnosti

Javna preduzeća i agencije u Srbiji trebalo bi najkasnije do sutra da Vladi Srbije dostave podatke o zaradama rukovodilaca i učine ih dostupnim javnosti. Ovaj rok vlada je utvrdila 26. februara, kada je usvojila Zaključak kojim je javnim preduzećima i agencijama preporučila da utvrde kriterijume za isplate nagradnih i stimulativnih bonusa, koji na godišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nivou ne mogu premašiti četiri mesečne plate. Akti na osnovu kojih se bonusi isplaćuju bi, sa obrazloženjem, trebalo da budu dostavljene Vladi Srbije na saglasnost.

Vlada je Zaključkom od 26. februara naložila ministarstvima finansija i rada i socijalne politike da prate primenu preporuka i programe poslovanja, a opšte akte preduzeća koji nisu usaglašeni sa Zaključkom „vrate podnosiocu radi usaglašavanja”.

Kako je za „Politiku” rekao poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, ukoliko javna preduzeća i agencije ispoštuju vladinu preporuku, javnost rada državnih funkcionera bi posle dugogodišnjeg natezanja konačno mogla da postane pravilo.

–Ako ćemo pravo, svi rokovi za tako nešto su davno istekli, bar prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na koji se rukovodstva javnih preduzeća do sada nisu obazirala. Treba razjasniti da to što novinari dobiju određenu informacije od javnih preduzeća kada je traže, a zatim i objave, ne znači da je ta informacija zaista i dostupna. Dostupnost podrazumeva da određeni podaci budu uvek i svima pristupačni, što se najčešće čini njihovim prezentovanjem na internet sajtovima preduzeća – objasnio je Šabić, ne želeći da prognozira da li će sva javna preduzeća postupiti po preporuci Vlade Srbije.

–Ukoliko se neko ogluši o preporuku vlade, ne sumnjam da će izvršna vlast naći mehanizme kojima će moći da ga sankcioniše. U krajnjem slučaju, sve direktore javnih preduzeća imenuje upravo Vlada Srbije – rekao je Šabić.

S njegovim mišljenjem slaže se i Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija”, koji smatra da iako za neposredno kršenje preporuke vlade ne postoji zakonska sankcija, vlada može da reaguje preko ljudi u upravnim odborima javnih preduzeća, ali i smenom neposlušnih direktora.

–Sa druge strane, Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisuje i obavezu da sva javna preduzeća objave i ažuriraju informatore o radu. Plate svakako nisu jedina stavka bitna za javnost kada je o javnim preduzećima reč, ali bi informator između ostalog mogao da sadrži i podatke o visini zarada rukovodilaca. Međutim, najveći broj javnih preduzeća u Srbiji nikada nije ni objavio informatore, a oni koji jesu uglavnom ih, čast izuzecima, ne ažurirajupravovremeno – rekao je Nenadić za „Politiku”.

On je objasnio da su za nepoštovanje ovih odredabaZakona o slobodnom pristupu informacijama propisane novčane kazne, navodeći da je to „poprilično nesrećno rešenje”.

–U tom slučaju Ministarstvo kulture je ovlašćeno da pred nadležnim sudom pokrene prekršajni postupak. Mislim da bi vlada, kad već ima mogućnost, sada trebalo da insistira da se rukovodstva javnih preduzeća povinuju obavezi objavljivanja informatora o radu – kazao je Nenadić.

Prema Zaključku Vlade Srbije, sutra ističe i rok do kada bi javna preduzeća i agencije trebalo da utvrde i kriterijume za korišćenje prava na upotrebu službenih vozila i platnih kartica za troškove reprezentacije, kao i opšti akt o uslovima korišćenje stanova za službene potrebe. Svi ovi dokumenti takođe moraju da budu dostupni javnosti.

Mere iz Zaključka Vlada Srbije preporučila je i Narodnoj banci Srbije, kao i svim jedinicama lokalne samouprave.

Marko Albunović

[objavljeno: 30/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.