Plata i do 350.000 dinara: Potrebna samo srednja škola

Izvor: B92, 13.Okt.2023, 21:57

Plata i do 350.000 dinara: Potrebna samo srednja škola

Zanimanja za koja nije potrebno visoko obrazovanje sve su traženija u Srbiji.

Nedostatak radne snage za poslove bez kvalifikacija podigao je i zarade, koje su u nekim slučajevima daleko veće od prosečne plate. Čistači, građevinci, kuriri, kuvari... na vrhu su liste najtraženijih zanimanja za koje ne treba diploma, a mesečno može da se zaradi i nekoliko hiljada evra.

Prosečna zarada za jul ove godine iznosila je 115.664 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i doprinosa iznosila 83.781 dinar, pokazuju podaci RZS. Iako su najniže zarade u prošlosti bile rezervisane za poslove "bez diplome" praksa pokazuje da to danas više ne važi.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje najtraženija zanimanja ove godine, za koja ne treba visoko obrazovanje vezani su za građevinu, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, trgovinu...

Zidarima 140.000 dinara, šefu gradilišta preko 160.000

Građevinska industrija kod nas vapi za kadrom, koji je kako kažu vrlo teško pronaći na lokalu. Iako su zbog toga podigli dnevnice, i primaju radnike i bez iskustva, neki su već već odavno počeli da ih uvoze iz Turske, Indije, Nepala.

Dnevnice u ovoj industriji kreću se od 50 evra, u zavisnosti od kvalifikacija, a prema podacima infoplate, Zidar može da zaradi i preko 140.000 dinara mesečno dok šef gradilišta preko 160.000 dinara.

Kuririma zarada ide i do 300.000 dinara

Kuriri i dostavljači su među najtraženijim zanimanjima. Kvalifikacije za ovaj posao uglavnom nisu potrebne ali u većini slučajeva traži se sopstveno prevozno sredstvo. Plate na sajtu za zapošljavanje kreću se od 60.000 dinara, a neki poslodavci nude čak i 300.000 dinara za ovaj posao.

Usluge održavanja higijene poslovnih objekata ali i domaćinstava danas su na ceni, a samo za 3 godine plate za ovo zanimanje porasle su dvostruko. Podaci pokazuju da zainteresovanih za ovaj posao nema dovoljno na tržištu rada, pa zbog toga konstantno rastu cene njihovih usluga. Satnica za čistače danas je oko 700 dinara, pa za one kojima je ovo glavni posao i rade pet ili šest dana dnevno, mesečna plata može da dostigne i preko 100.000 dinara.

Koliko nedostaje radnika u trgovini može se zaključiti i na osnovu oglasa koji se u poslednje vreme mogu videti na svakom drugom izlogu radnje. Prodavci su potrebni i u buticima, u prodavnicama mešovite robe, u pekarama... Plate za ovo zanimanje zavise od volje poslodavca, ali prema nedavnim podacima portala Infostud, maksimalne oglašene zarade za posao prodavca bile su do 250.000 dinara.

Plata kuvara već neko vreme znatno je iznad prosečne plate u Srbiji. Ipak, vlasnici restorana ne kriju da im je "dobrog" kuvara teško pronaći. U zavisnosti od restorana i iskustva radnika, poslodavci su često spremni da ponude i više od tržišne zarade kako bi sačuvali radnika. Prema nedavnim podacima Infostuda, ponuđena plata za šefa kuhinje bila je i do 350.000 dinara.

Prema podacima NSZ, ovo su najtraženija zanimanja od početka godine za koje nije potrebno visoko obrazovanje:

Čistač prostorija

Građevinski manipulant

Manipulant u prehrambenoj proizvodnji

Komunalni higijeničar

Pomoćni građevinski radnik

Šivač tekstila

Pomoćni kuvar

Kurir

Sobarica

Šivač konfekcije

Prodavac

Vozač teretnjaka

Zidar

Tesar

Programer na računaru-kompjuteru

Kuvar

Konobar

Administrativni tehničar

Barmen

Pedagoški asistent

Poslovni sekretar

Tehničar - kontrolor kvaliteta mašinskih materijala - specijalista

Trgovački putnik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.