Plata 1.100 dinara manja

Izvor: Blic, 06.Jul.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plata 1.100 dinara manja

BEOGRAD - Proizvodnja je u maju porasla za 6,8 odsto, ali zabrinjava oštar pad izvoza, pad prometa robe i prosečne realne zarade, ocenili su analitičari u najnovijem broju časopisa „Makroekonomske analize i trendovi” (MAT).

- U odnosu na maj prošle godine, izvoz je porastao devet odsto, što je malo znajući da je međugodišnji rast izvoza u aprilu iznosio 35 procenata. Ozbiljno je pao izvoz žitarica, gvožđa i čelika. Prosečna zarada je iznosila 36.000 dinara, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je odnosu na prvih pet meseci prošle godine manja za 3,1 odsto, ili za oko 1.100 dinara. Sve zajedno ukazuje na usporavanje privredne aktivnosti - izjavio je Vladimir Vučković, urednik MAT-a i član Fiskalnog saveta.

Sve to ukazuje, tvrdi ekonomista Stojan Stamenković, da su izjave Ministarstva finansija o izlasku iz krize i rastu zaposlenosti preuranjene i nepouzdane.

- Ministarstvo finansija statističkim podacima pristupa selektivno. Za proizvodnju i izvoz koristi ovogodišnje i prošlogodišnje podatke u periodu januar-jun, dok se za zaposlenost poziva na podatke do marta. Zato se pitam da li je dobijena analiza u službi politike, što su bila i ranija iskustva - izjavio je Stamenković.

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec ocenio je da je da su pouzdani podaci na osnovu kojih je stopa nezaposlenosti povećana sa oko 19 odsto na 22,2 odsto.

- Sigurno su, međutim, tačni i podaci premijera Cvetkovića o tome da je u poslednja tri meseca došlo do povećanja broja zaposlenih. Verovatno je jedan deo sive ekonomije prešao u legalnu trgovinu. Na taj način, broj nezaposlenih nije smanjen, a broj zaposlenih jeste povećan - rekao je Bajec. Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre ocenila je da je neizmirivanje obaveza postao manir u Srbiji.

- Svi koji su hteli da izmiruju obaveze su uzimali kredite, a najveću cenu nelikvidnosti su platila mala preduzeća koja su prošle godine ostvarila gubitak od 38 milijardi dinara - kaže Stamenković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.