Plastika u skoro svim flašicama: Okrenete čep i ...

Izvor: B92, 15.Mar.2018, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plastika u skoro svim flašicama: Okrenete čep i ...

Nedavne analize i testiranje flaširane vode, velikih svetskih brendova, pokazala su da se u većini flašica nalaze sitni delovi plastike.

Studija je pokazala da se u 93 odsto flašica vode nalaze tragovi mikroplastike, međutim, stručnjaci iz Velike Britanije smatraju da je malo verovatno da one mogu da nanesu štetu potrošačima..

Testirano je 11 brendova iz 9 zemalja - Brazila, Kine, Indije, Indonezije, Kenije, Meksika, Tajlanda i Sjedinjenih Američkih Država, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a pokazalo se da se u proseku nalazi 10 plastičnih čestica u jednom litru vode.

Za proizvodnju čepova za flašice se najčešće koristi polipropilen sa udelom od 54 odsto i najlon i drugi materijali koji su zastupljeni sa 16 odsto.

Zbog ovih podataka Svetska zdravstvena organizacija je najavila da će pokrenuti postupak provere da li ovi tragovi plastike mogu štetno da utiču na zdravlje ljudi koji piju flaširanu vodu.

Ovo istraživanje je pokazalo i da se u flaširanoj vodi nalazi dvaput više plastičnih čestica u poređenju sa vodom sa česme, ali je takođe bitno napomenuti da "bar neke" kontaminacije mogu da dođu iz samog procesa flaširanja vode, a ne samo iz vode.

Istraživači su rekli da ove čestice mogu da se nađu u vodi jednostavnim otvaranjem flašice, jer je čep, kako navode, napravljen od polipropilena.

Iz Svetske zdravstvene organizacije su istakli da su u toku procene rizika, ali da do sada nema informacija o mogućem štetnom uticaju na zdravlje. Dodali su i da su svesni da je ovo istraživanje privuklo pažnju i zabrinulo veliki deo potrošača i država.

"Na osnovu trenutnih informacija, uključujući i procenu sigurnosti izloženosti mikroplastici iz hrane koju je pokrenula Evropska agencija za sigurnost hrane, malo je verovatno da su ove količine plastike u flaširanoj vodi štetne po potrošače", naveo je predstavnik Agencije za standarde prehrambenih proizvoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.