Plasmani banaka privredi i stanovništvu u padu

Izvor: BKTV News, 06.Jun.2014, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plasmani banaka privredi i stanovništvu u padu

Plasmani banaka privredi i stanovništvu su i u prvom tromesečju nastavili da se smanjuju (šesto tromesečje zaredom), navodi se u Izveštaju o dinarizaciji i dinarizaciji finansijskog sistema Srbije koji je izdala Narodna banka Srbije.
 

Krajem marta ove godine plasmani banaka privredi i stanovništvu iznosili su 1.733,5 milijardi dinara ili za 2,9 odsto manje nego na kraju prošle godine. Banke su u prvom tromesečju pooštrile kreditne standarde privredi, a zbog odsustva >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << većih kapitalnih investicija smanjena je i tražnja za kreditima, pa su plasmani privredi bili manji za 4,9 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, navodi se u izveštaju NBS.
I Stepen kreditne dinarizacije i dinarizacije depozita u Srbiji su zabeležili pad u prvom kvartalu ove godine, pa je tako stepen dinarizacije finansijskog sistema Srbije, meren učešćem dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima koji su odobreni privredi i stanovništvu, na kraju prvog tromesečja iznosio 26,6 odsto, a u odnosu na kraj prethodne godine, taj pokazatelj je smanjen za 0,2 procentna poena. Ako se posmatra po stalnom deviznom kursu, stepen dinarizacije je smanjen za 0,1 odsto, na 26,7 procentna poena.

Novi program subvencionisanog kreditiranja privrede mogao bi pozitivno da utiče na dinarizaciju finansijskog sistema Srbije, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije.
 
Izvor: bktvnews

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.