Izvor: RTS, 05.Nov.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planirano povećanje plata u javnom sektoru od sedam do 12 odsto

Planirano povećanje plata u javnom sektoru od sedam do 12 odsto

Prema uputstvu za pripremu budžeta za 2019. godinu, zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto, objavilo je Ministarstvo finansija. Najviše sredstava po osnovu subvencija planira se za Ministarstvo poljoprivrede, u iznosu ne manjem od 36,2 milijarde dinara.
Najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici i to 12 odsto medicinski i stomatološki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tehničari, a uvećanje od deset odsto doktori.

Sužbenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva odbrane mogu očekivati uvećanja plata od devet odsto.
Uvećanje od devet odsto planirano je i za zaposlene u osnovim i srednjim školama i u ustanovama visokog obrazovanja, ali i radnicima socijalne zaštite.
Zaposleni u Poreskoj upravi i Upravi carina mogu očekivati uvećanje od 8,5 odsto, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru, prema projekcijama Ministarstva finansija, imati uvećanja od sedam odsto.
Takođe, u 2019. osnovica za obračun i isplatu plata sudija isplaćivaće se 70 odsto iz izvora prihoda budžeta, a 30 odsto iz prihoda ostvarenih po osnovu naplate sudskih taksi koje pripadaju pravosudnim organima.
U okviru javnog sektora najveće smanjenje zaposlenosti je zabeleženo u javnim državnim preduzećima, ali i u administraciji i obrazovanju. 
U avgustu 2018. godine, prosečna neto zarada iznosila je 49.773 dinara, što je ostvareni realni međugodišnji rast od 4,1 odsto.
Na rast zarada u ovom periodu uticalo je i povećanje minimalne cene rada po radnom času, sa 130 dinara koliko je iznosila u 2017. na 143 dinara počev od januara 2018. godine.
U periodu januar–avgust 2018. godine realna prosečna neto zarada realno je povećana za 4,3 odsto. 
Ministarstvo finansija objavilo je da će privredni rast ove godine iznositi 4,2 odsto, a u 2019. godini 3,5 odsto.  
Najviše subvencija se planira za Ministarstvo poljoprivrede
Najviše sredstava po osnovu subvencija za 2019. godinu planira se za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iznosu ne manjem od 36,2 milijarde dinara, piše u uputstvu za pripremu budžeta koje je objavilo Ministarstvo finansija.

U resornom ministarstvu kažu da je u okviru subvencija i budžetskih kredita neophodno preispitati sve programe po osnovu kojih se dodeljuju subvencije i budžetski krediti.
"Prilikom planiranja sredstava za subvencije i njihovih namena, posebno treba imati u vidu sve propise koji se tiču državne pomoći", navodi se u dokumentu Ministarstva.
Kada je reč o subvencijama za privredu, za ovu oblast su planirana sredstva u visini od 17,59 milijardi dinara.
Prema uputstvu za izradu budžeta za narednu godinu, a koje se tiču subvencija, u okviru razdela Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, subvencije namenjene železničkom i intermodalnom saobraćaju planirane su u ukupnom iznosu od 14,65 milijardi dinara.
"Putevi Srbije" bi prema projekcijama mogli da dobiju 6,3 milijarde, od čega bi 0,5 milijardi dinara bilo za učešće Republike u Projektu rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja, dok bi "Koridorima Srbije" moglo pripasti 3,1 milijardu dinara.
Subvencije koje se tiču ministarstava predviđaju da se za Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvoji 0,9 milijardi dinara i to za učešće u kreditu Međunarodne banke za obnovu i razvoj (projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja) koji će se realizovati preko Fonda za inovacionu delatnost.
U uputstvu za pripremu budžeta stoji da je u okviru razdela Ministarstva rudarstva i energetike potrebno planirati subvencije za JP PEU "Resavica". 
Subvencije namenjene za "energetski ugroženog kupca" projektovane su na iznos ne manji od 1,32 milijarde dinara. 
Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija bi prema ovim planovima moglo pripasti 0,5 milijardi dinara, a novac se planira kako bi se koristili turistički vaučeri i unapredilo korišćenje turističkih destinacija u Srbiji.
Za finansiranje javnih servisa (RTS i RTV) na razdelu Ministarstva kulture i informisanja planirane su subvencije u iznosu od četiri milijarde dinara.
Kada je reč o otplati kamata i pratećih troškova zaduživanja, projektovani iznos rashoda po osnovu kamata za 2019. godinu iznosi 103,1 milijardu dinara.

Nastavak na RTS...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti

U 2019. plate veće za sedam do 12 odsto NAJVEĆE POVEĆANJE ZA MEDICINARE I POLICAJCE

Izvor: Blic, 05.Nov.2018

Prema uputstvu za pripremu budžeta za 2019. godinu zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto, objavilo je Ministarstvo finansija.

Nastavak na Blic...

Najviše subvencija planirano za ministarstvo poljoprivrede

Najviše subvencija planirano za ministarstvo poljoprivrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2018

Najviše sredstava po osnovu subvencija za 2019. godinu planira se za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iznosu ne manjem od 36,2 milijardi dinara, piše u uputstvu za pripremu budžeta koje je objavilo Ministarstvo finansija...U resornom ministarstvu kažu da je u okviru subvencija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


					Za zaposlene u zdravstvu u planu povećanje plata do 12 odsto

Za zaposlene u zdravstvu u planu povećanje plata do 12 odsto

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2018

Ministarstvo finansija Srbije planira je da u 2019. godini poveća plate zaposlenima u zdravstvenim ustanovama od sedam odsto do 12 odsto, navodi se u uputstvu za pripremu budžeta za iduću godinu...Planirano je da najveće povećanje zarada dobiju medicinski i stomatološki tehničari od 12 odsto,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.