Plan za napredovanje na listi Svetske banke

Izvor: Akter, 30.Okt.2015, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan za napredovanje na listi Svetske banke

Ministarka za garadjevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović danas je izjavila da je usvojen akcioni plan za dalje napredovanje Srbije na listi Svetske banke

Plan se odnosi na uslovie poslovanja "Duing biznis" kojim je predvidjena izmena nekoliko zakona i procedura koje će pojednostaviti poslovanje.

Mihajlović je rekla da je skok Srbije za 32 mesta na ovogodišnjoj listi Svetske banke veliki uspeh, ali da Srbija mora da odmah nastavi sa reformama u >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << svim sektorima.

"Najveći deo posla je u nadležnosti ministarstava gradjevinarstva, privrede, finansija i pravde", istakla je Mihajlović na konferenciji za novinare Zajedničke grupe za unapredjenje ranga Srbije na listi Svetske banke.

Kako je objasnila, izmene nekoliko zakona, kao i podzakonskih akata, biće pripremljene do kraja ove godine, kako bi već u januaru 2016. godine počelo elektronsko izdavanje gradjevinskih dozvola kao i elektronsko plaćanje carina.

"U pripremi su i izmene propisa o stečajnom postupku i dalje pojednostavljivanje poreskog postupka, elektronskim plaćanjem ne samo PDV-a već i drugih poreza", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da se očekuje da će Srbija, primenom tih novina, na novoj listi Svetske banke značajno napredovati i da će biti medju prvih 15 zemalja.

Srbija je ove godine na 59. mestu liste Svetske banke o uslovima poslovanja, što je realan rast od devet mesta u odnosu na prethodnu godinu, a najznačajnije sprovedene reforme zabeležene su u oblastima izdavanja građevinskih dozvola i lakoće plaćanja poreza.

Prošle godine je Srbija bila na 91. mestu, ali su od tada pokazatelji koji se mere prošireni, što je pogodovalo Srbiji koja bi na prošlogodišnjoj listi, kada se uključe metodološke promene, bila 68.

Srbija je na 65. mestu po započinjanju poslovanja, na 59. po dobijanju kredita, na 23. po međunarodnoj trgovini, na 50. po stečajnom postupku, 139. po dobijanju građevinskih dozvola, 63. po elektrifikaciji, 73. po registraciji imovine, 81. po zaštiti manjinskih investitora, 143. po plaćanju poreza i 73. po sprovođenju ugovora.

Svetska banka od 2003. godine rangira 189 zemalja na osnovu deset pokazateljau oblasti poslovne regulative.

U Zajedničkoj grupi za unapredjenje ranga Srbije na listi Svetske banke , kojom predsedava Zorana Mihajlović, su i predstavnici medjunarodnih organizacija i poslovnih udruženja u Srbiji.

Oni su danas na konferenciji za novinare istakli da očekuju da Vlada Srbije nastavi da stvara povoljnije uslove za poslovanje, pojednostavljivanjem procedura i smanjivanjem nameta.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Akcioni plan za još bolji rang na Duing biznis listi

Izvor: RTS, 30.Okt.2015

Zajednička grupa za unpaređenje ranga Srbije na Duing biznis listi usvojila je novi akcioni plan daljeg delovanja, kako bi se Srbija i u narednoj listi Svetske banke još bolje pozicionirala. . Potpredsednica Vlade Zorana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.