Plan izazvao gnev na mrežama: Kina šalje 300.000 mladih da rade na selu?

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 18:27

Plan izazvao gnev na mrežama: Kina šalje 300.000 mladih da rade na selu?

Dok stopa nezaposlenosti među mladima u Kini raste, najbogatija pokrajina u zemlji ponudila je vrlo kontroverzno rešenje.

Naime, plan je poslati 300.000 nezaposlenih mladih ljudi na selo na dve do tri godine kako bi pronašli posao.

Guangdung, proizvodna sila koja se naslanja na Hong Kong, prošlog je meseca saopštio da će pomoći diplomcima fakulteta i mladim preduzetnicima da pronađu posao na selima. Takođe je podstakao ruralnu mladež da se vrati na selo i tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potraži posao, prenosi portal Kliks.

Objava je usledila nakon poziva predsednika Si Đinpinga prošlog decembra urbanoj omladini da traži posao u ruralnim područjima u nastojanju da se "revitalizuje ruralna ekonomija", u odjeku prethodne kampanje koju je pre nekoliko decenija pokrenuo bivši vođa Mao Cedung u kojoj su desetine miliona omladinaca iz grada bili zapravo prognani na sela.

Guangdungov plan, koji je naširoko kritikovan na društvenim mrežama, poklopio se sa stopom urbane nezaposlenosti među 16-24-godišnjacima koja je porasla na 19,6 posto, što je drugi najviši zabeleženi nivo.

To znači oko 11 miliona mladih bez posla u kineskim gradovima i mestima, prema računu CNN-a temeljenim na najnovijim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku. (Kina objavljuje samo podatke o zaposlenosti u urbanim sredinama.)

Stopa nezaposlenosti mladih mogla bi se dodatno povećati, budući da će ove godine rekordan broj od 11,6 miliona studenata diplomirati i tražiti posao na već pretrpanom tržištu.

"Ako raniji protesti protiv kovida 19 išta otkrivaju, to je da bi veliki broj ljutite, dobro obrazovane mladeži u kineskim gradovima mogao predstavljati velike probleme za vladajuću kinesku komunističku partiju", rekao je Aleks Kapri, naučni saradnik u Zakladi Hinrich, govoreći o protestima u novembru 2022.

Rastuća nezaposlenost među mladima uveliko je rezultat usporavanja kineske eknomije.

Vladina drakonska kovid politika koja sada ne postoji narušila je potrošačku potrošnju i teško pogodila mala preduzeća u poslednje tri godine. Regulatorni udar na internet, nekretnine i obrazovne kompanije takođe je naštetio privatnom sektoru, koji osigurava više od 80 posto radnih mesta u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.