Plaćanje poreza za privredu preko Interneta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćanje poreza za privredu preko Interneta

NOVI SAD -

Prosečan privredni subjekat godišnje potroši 30 radnih dana jednog zaposlenog na čekanje za podnošenje poreskih prijava za PDV. To znači da na godišnjem nivou srpska privreda gubi oko 135 miliona evra, a kada se tome dodaju i troškovi prevoza, papira, tonera, onda su oni mnogo veći. Da bi olakšalii poslovanje i smanjili troškove, Poreska uprava uvodi elektronski servis za privredu i poreske obveznike

"Već tri godine Poreska uprava ima gotovo potpuno elektronsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslovanje sa 470 najvećih firmi u Srbiji, što znači da one elektronski podnose sve poreske prijave te na taj način i plaćaju porez", kaže za Radio Novi Sad pomoćnik direktora republičke Poreske uprave dr Dejan Vidojević. On ističe da Poreska uprava od ove godine ima novi portal koji je u ovom trenutku dostupan za 200 privrednih subjekata koji elektronski mogu da prijave PDV.

"To je praktično pilot projekat. Do kraja naredne godine biće omogućeno da privredni subjekti preko tog portala, elektronskim putem, podnose sve poreske prijave, da obavljaju elektronska plaćanja, a moći će i da imaju elektronski uvid u stanje na svojim poreskim računima. Ono što je možda najvažnije za privredu moći će da dobiju elektronske potvrde o izmirenim poreskim obavezama", naglašava Vidojević.

Na to koliko je elektronsko poslovanje značajno ukazuje doktor Đorđe Mazinjanin, savetnik za informacione tehnologije u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad. On kaže da u strategiji Evropske unije do 2020. godine stoji da je jedna od 7 oblasti koja će uticati na poboljšanje privrednog razvoja evrope i tzv. digitalna agenda, te da su procene da se u poslednjih nekoliko godina, od uvođenja savremenih informacionih tehnologija, produktivnost EU duplo povećala.

Kada je o bezbednosti elektronskog poslovanja reč, Mazinjanin ističe, da ništa na svetu nije 100 odsto sigurno, ali da je zaštita na maksimalnom nivou. Prema njegovim rečima biće veliki problem da građani i privrednici steknu poverenje, a time će dobiti i veštine koje će im olakšati i život i posao.

Prema rečima doktora Vidojevića uslov za elektronsko poslovanje sa Poreskom upravom je posedovanje kartice sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, kojih u ovom trenutku ima samo 10 hiljada. Vidojević naglašava da je u toku registracija poreskih obveznika i da je za karticu već prijavljeno oko 40 hiljada firmi. On smatra da će novi način poslovanja u naredne dve godine potpuno zaživeti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.