Plaćanje poreza i preko interneta

Izvor: Blic, 08.Jan.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćanje poreza i preko interneta

Građani Srbije dobiće uskoro po još jedan identifikacioni broj. Ovoga puta oni će biti numerisani kao poreski obveznici, a na vrata će im poštom za tri ili četiri meseca biti poslata koverta sa jedinstvenim ličnim poreskim brojem. Uz njega od sredine godine moći će elektronski da provere koliko duguju na ime svakog pojedinačnog poreza koji im sleduje, kada su i koliko uplatili ne samo u ovoj godini nego u celoj poreskoj istoriji.

Prednosti Jedinstvenog registra poreskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obveznika koji je nedavno formiran blagotvorne su kako za kućni budžet tako i za živce, budući da neće biti iznenađenja kada na vrata stignu koverte sa zaostalim neplaćenim porezom. Prevedeno, gotovo svi koji plaćaju neki od nameta državi bili su makar jednom suočeni sa iznenadnim dugom koji pošalje Poreska uprava. Na to će biti stavljena tačka, bar kada je u pitanju ova institucija. Naime, u svakom trenutku sa ličnim poreskim brojem moći će da se vidi i trenutno stanje, ali i da se po svakoj pojedinačnoj godini unazad od kada je neko obveznik, proveri koliki mu je dug i koliko je i kada uplaćeno.

Dejan Vidojević, pomoćnik direktora Poreske uprave, koji je bio angažovan na projektu Jedinstvenog registra poreskih obveznika, kaže za „Blic" da će ova institucija zahvaljujući bazi imati poreske dosijee o 3,5 miliona građana i pola miliona firmi poreskih obveznika. Oni će morati da sačekaju do sredine godine da stvar sa ličnim brojem profunkcioniše jer je potrebno izmeniti i nekoliko zakona, ali zatoa ih Poreska uprava već u ovom trenutku koristi i to na dobrobit svih. Vidojević objašnjava da je do sada provera pravnog lica, koje traži PIB (poreski broj) kako bi se registrovalo, bila komplikovanija jer podaci nisu bili na jednom mestu zbog čega je PIB izdavan automatski, a kontrola se vršila naknadno.

- Da se ne bi gušili, mi smo PIB izdavali odmah, a naknadno smo tražili njegovo oduzimanje ukoliko ustanovimo neke nepravilnosti. Zahvaljujući ovoj bazi mi u trenutku kada nam stigne zahtev za PIB, obavljamo kontrolu i proveravamo da li ovo preduzeće učestvuje udelom u još nekom, ima li ta firma ili pojedinac sa kojim je povezan neku poresku obavezu, da li je bilo poreskog prestupa, da li im je ranije oduziman PIB, ima li kazni i slično. Sada je to automatska kontrola, a koristi su višestruke - navodi Vidojević.

Objedinjene i sređene podatke iz Registra u ovom trenutku mogu da koriste i drugi državni organi. Naš sagovornik dodaje da će do sredine godine, od kada treba da zaživi i lični poreski broj, podaci biti još jednom proveravani.

Svi koji dobiju lični poreski broj, a nemaju pristup internetu sve pomenute podatke, moći će uz ličnu numeraciju da dobiju i u filijalama Poreske uprave u svom mestu.

Prednost za one koji koriste internet je u tome što ne samo da neće morati da se guraju u redovima za informaciju o stanju svog računa, već će poreze moći da plaćaju elektronski.

- U drugoj polovini godine zaživeće i novi portal Poreske uprave kojim ćemo omogućiti elektronsko poslovanje. Kada pristupe registru i vide stanje na svojim računima, poreski obveznici treba da pošalju prijavu i dobiće potvrdu o izmirenim obavezama - kaže Vidojević.

Poput izveštaja državne revizorske agencije koji je predstavljen kao istorijski, otvaranje Poreske uprave prema građanima, sličan je iskorak. Ova institucija godinama unazad važi za jednu od najzatvorenijih u državi. Vidojević kaže da je za ovu godinu pored Jedinstvenog registra poreskih obveznika čiji su temelji postavljeni, jedan od zadataka i skidanje ove mantre sa Poreske uprave.

- Hoćemo da promenimo imidž i pokažemo da Poreska uprava nije neki represivni organ kako nas ljudi doživljavaju. Zadatak menadžmenta u ovoj godini je još veće otvaranje prema građanima sa kojima smo pre svega partneri - dodaje Vidojević.

MUP traži najviše podataka

Poreska uprava, kako nam otkriva Vidojević, najviše podataka razmenjuje sa policijom i Agencijom za privredne registre.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova nam najčešće traži podatke o privrednim subjektima odnosno da li im je oduziman PIB, ali i svi drugi podaci iz naše baze koji se odnose na subjekte koje oni procesuiraju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plaćanje poreza i preko interneta

Izvor: Krediti.rs, 08.Jan.2010

Građani Srbije dobiće uskoro po još jedan identifikacioni broj. Ovoga puta oni će biti numerisani kao poreski obveznici, a na vrata će im poštom za tri ili četiri meseca biti poslata koverta sa jedinstvenim ličnim poreskim brojem.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.