Pitić: Reforme i manja potrošnja

Izvor: B92, 21.Dec.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitić: Reforme i manja potrošnja

Beograd -- Ukoliko srpska vlada depolitizuje javna preduzeća i uđe hrabrije u kresanje javne potrošnje, za srpsku privredu ima nade, kaže Goran Pitić.

Pitić, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke i potpredsednik Saveta stranih investitora, ali i bivši ministar, smatra da treba već jednom do kraja reformisati penzioni i zdravstveni sistem čiji balast ne bi izdržale ni mnogo razvijenije privrede.

On kaže da „danas plaćamo danak populizmu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz prethodnih izbornih ciklusa, kao i nespremnosti prethodnih vlada da nastave reforme u javnoj potrošnji. Zato, pod pritiskom MMF-a, sada zamrzavamo nominalno plate i penzije u javnom sektoru i napokon činimo pokušaje u smanjenju javne administracije".

„Javna potrošnja je i direktno i indirektno ’vezana’ za poluge vlasti, i verovaću da se nešto bitno menja u tom pogledu tek kada se bude doneo i transparentno primenjivao Zakon o finansiranju političkih stranaka i kada se depolitizacijom javnih preduzeća budu razvlastile političke partije", navodi on.

Pitić kaže da Srbija u narednoj godini može da privuče investitore kvalitetnim reformama na putu evropskih integracija. „Vlada mora da izađe iz tematski začaranog kruga - kamate, kurs, cene... Nalaženje zadovoljstva u statističkim rezultatima dobro je samo ako su stvoreni uslovi za dugoročno održiv, kvalitetan razvoj privrede. U viziji moderne Srbije ključni resurs mora da bude obrazovana radna snaga", objašnjava on.

„Postoje pretpostavke da će biti lakše naredne godine", kaže on i objašnjava da bi „infrastrukturni projekti mogli da povuku zainteresovanost velikih stranih investitora za energetiku, Beograd i neke druge gradove i opštine takođe će povući izvesne kapitalne investicije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.