Pirotska zona za strana ulaganja

Izvor: Politika, 13.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirotska zona za strana ulaganja

Od početnih 17, Slobodna zona Pirot sada raspolaže površinom od 65 hektara, a uz pomoć NIP-a postaće industrijski park

Pirot – Još pre četvrt veka Srbija je otkrila slobodne zone kao mesta poslovanja sa primamljivim povlasticama koje privlače strane investitore. Od desetak, koliko ih ima u našoj zemlji, Slobodna zona Pirot već godinama uporno nastoji da liči na onih oko 5.000, koliko ih ima širom sveta. U njima radi više od 50 miliona ljudi, a ostvaruju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čak oko 25 odsto međunarodne ekonomske razmene.

Od početnih 17, Slobodna zona Pirot sada raspolaže površinom od 65 hektara i novim mogućnostima za ulaganje domaćih i stranih investitora. Oni su u zoni oslobođeni raznih dažbina, počev od carine, PDV-a i opštinskih taksi, što im troškove poslovanja smanjuje za četvrtinu.

Prema rečima direktora dr Dragana Kostića, Slobodna zona Pirot će se i dalje razvijati. Namera njenog poslovodstva je da postane deo većeg industrijskog parka, koji bi trebalo da se prostire na 150 hektara.

– Dodatno proširenje zone od 25 hektara podržano je sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) kojima se stvaraju uslovi za privlačenje„grinfild” investicija. Izgradiće se kanalizacioni kolektor, dve trafo stanice i deo saobraćajnica. Paralelno će se raditi otkup zemljišta. Ovaj poduhvat već drugu godinu NIP pomaže sa oko 40 miliona dinara. U toku je izbor izvođača, a ovih dana očekujemo i potpisivanje ugovora – kaže Kostić za naš list.

U narednih pet godina, dodaje naš sagovornik, budući industrijski park Pirot će dobijati svoje konture.

– Dalje proširenje zone usmerićemo prema lokaciji „Tigra 2” i „Tigra 3”. Kroz nekoliko godina Pirot će imati odličnu stratešku poziciju. Kada budu završeni naš krak Koridora 10 i Koridora 4 sa bugarske i grčke strane, bićemo direktno vezani za Koridor 10, a najbliži Koridoru 4, na samo 80 kilometara. Tako investitori neće ići samo u Vojvodinu, gde već postoji dobra infrastruktura. Očekujemo i podršku države u dovođenju stranih investitora, naročito preko konkursa Agencije za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA) – kaže Kostić, kome su slobodne zone životna opsesija.

Naš sagovornik je doktorirao na tamu slobodnih zona i tvrdi da je u Srbiji upravo sada pravo vreme za njihov razvoj. Nalazeći se na granici sa Evropskom unijom, što će biti njihova nova prednost, pravilnom kombinacijom državnih pogodnosti, uz pomoć lokalnih samouprava, pirotska slobodna zona i budući industrijski park mogu da okupe značajan broj stranih investitora.

Pirotska slobodna zona za svoj razvoj koristi i sredstava iz projekta prekogranične saradnje sa Bugarskom. Upravo je u toku realizacija druge tranše

– Dobijanjem dva granta od Evropske agencije za rekonstrukciju iz „Susedskog projekta” dokazali smo da Evropska unija podržava razvoj slobodnih zona. Dobili smo dva granta od ovog projekta, koje realizujemo u saradnji sa bugarskom opštinom Pernik. Prvi od 90.000 evra realizovan je u Perniku, gde smo im svojom logistikom pomogli u realizaciji ideje o formiranju zone, a realizacija drugog od 300.000 evra je u toku. Čak 90 odsto ovih sredstava namenjeno je pirotskoj zoni – naglašava Kostić.

Evropska agencija za rekonstrukciju je ova sredstva namenila za propagandu i infrastrukturu pirotske zone. Polovina tih para je namenjena za infrastrukturu. Biće urađena tri bilborda i ekološki separator masti za pranje kamiona u zoni. Sredstvima EAR-a propagirali bismo koncept slobodnih zona, uradili elaborat o razvoju Slobodne zone Pernik i daljem razvoju Slobodne zone Pirot. Kostić dodaje da su konkurisali i za treći grant za 2008-2009. godinu, za inkubator proizvodnih aktivnosti, u kome bi se nudio prostor onima koji žele da se bave proizvodnjom.

M. Penčić

[objavljeno: 14/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.