Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piraterija koči razvoj Srbije

Kosmaj -- Piraterija negativno utiče na privredni razvoj Srbije ocenili su učesnici Regionalne konferencije o zaštiti intelektualne svojine.

Na konferenciji u hotelu "Babe" na Kosmaju, koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji, naglašeno je da svi vidovi kršenja prava intelektualne svojine predstavljaju ozbiljnu kočnicu Srbije na putu ka evroatlantskim integracijama.

Ministar za kulturu Srbije Vojislav Brajović obećao je da će to ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uraditi sve kako bi se što pre kompletirao zakonodavni okvir neophodan za zaštitu prava intelektualne svojine.

Prema njegovim rečima, to je prvi preduslov za rešavanje problema kršenja prava intelektualne svojine, dok će za drugi korak - doslednu primenu tih zakona, koji je mnogo teži, biti potrebno i mnogo više vremena.

Alarmantno je da se broj gledalaca u bioskopima u Srbiji u poslednje dve godine prepolovio, rekao je Brajović uz ocenu da je i taj podatak jedan od pokazatelja stanja u oblasti poštovanja prava intelektualne svojine.

Gubici poreskih prihoda zbog nezaštićenih autorskih i srodnih prava u oblasti kulture sa sobom su doneli mnoge neodigrane predstave, nesnimljene filmove, ali i zapuštene muzeje i biblioteke, upozorio je ministar za kulturu.

Brajović je kazao da mu je i više nego jasno da je efikasna zaštita autorskih i srodnih prava jedan od osnovnih preduslova za privlačenje stranih investicija, bez kojih nema ni boljeg imidža Srbije ni bolje medjunarodne kulturne saradnje.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković kao glavne probleme u zaštiti intelektualne svojine u Srbiji naveo je nesistematično sprovodjenje zakona, nerazvijenu javnu svest o tom problemu, kao i nedostatak treninga za sprovodjenje zakona koji se bave pravom intelektualne svojine.

On je istakao da Američka privredna komora smatra da je zakonska regulativa Srbije adekvatna za efikasnu zaštitu intelektualne svojine i da ta organizacija očekuje da se ti zakoni dosledno i primenjuju.

Kako bi se zaokružio pravni okvir za zaštitu autorskih prava, Cvetković je apelovao na Skupštinu Srbije da usvoji Zakon o optičkim diskovima.

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter istakao je značaj međunarodne i regionalne saradnje u borbi protv kršenja prava intelektualne svojine i dodao da se na taj način dolaži do najbolje prakse i rešenja koja su od ključne važnosti za efikasnu zaštitu tog prava.

"Ukoliko neka zemlja želi da svoju ekonomiju zasniva na slobodnom tržištu, mora dosledno da štiti pravo intelektualne svojine, ali i da sankcioniše svako kršenje tog prava", zaključio je Manter.

Konferencija se nastavlja i sutra, a organizatori očekuju da će se i na toj, kao i na konferencijama koje su prethodne tri godine organzovane u Srbiji, pokrenuti veliki broj pitanja značajnih za zaštitu prava intelektualne svojine kako bi se pomogla izgradnja kapaciteta vezanih za ta prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.