Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piraterija i Srbija

Beograd -- Srbija zbog piraterije u oblasti softvera i u muzičkoj i filmskoj industriji godišnje gubi oko 100 miliona evra.

Ukupan godišnji gubitak u javnim prihodima Srbije zbog piraterije softvera i u muzičkoj i filmskoj industriji veći je od 100 miliona evra, izjavio je predsedavajući Odbora Privredne komore SAD za zaštitu prava intelektualne svojine Nebojša Momčilović.

On je rekao da bi, ako bi Srbija rešila problem piraterije, prihodi od te tri industrije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i usluga koje ih prate bili oko 500 miliona evra godišnje. Prema njegovim rečima, Zakon o posebnim ovlašćenjima u zaštiti prava intelektualne svojine, koji je Skupština Srbije usvojila krajem maja a čija je primena počela u ponedeljak, prvi je korak ka rešavanju problema piraterije.

Zakonom su propisane visoke kazne, i do tri miliona dinara, odnosno 35.000 evra, a njime su data i veća i jasna ovlašćenja svim nadležnim organima koji su uključene u tu borbu, kaže Momčilović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.