„Pikadili“ Bugarska   puniće roba iz Srbije

Izvor: Blic, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Pikadili“ Bugarska puniće roba iz Srbije

Kompanija „Delta maksi" planira da u naredne dve godine u razvoj trgovinskog lanca „Pikadili" u Bugarskoj, koji je nedavno kupila, uloži 80 miliona evra, otvori 20 novih supermarketa i zaposli još 1.000 radnika.

- Naš plan je da širimo ovaj lanac i omogućimo našim proizvođačima lakši prodor na bugarsko i tržište Evropske unije, kaže Aleksandar Čamparević, direktor „Pikadilija". Inače u supermarketima ovog trgovinskog lanca sada nema robe iz Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a prema rečima rukovodilaca kompanije očekuje se da se roba iz naše zemlje u radnjama „Pikadilija" nađe sledeće godine. Za sledeću godinu planirana je i prezentacija srpske nacionalne kuhinje u Bugarskoj.

Na pitanje „Blica" koji proizvodi iz Srbije imaju najveće šanse da se prodaju u Bugarskoj, Čamparević kaže da su to prvenstveno meso i sokovi, zatim konditorski proizvodi i jestivo ulje.

„Pikadili" će, rečeno je novinarima iz Srbije koji su nedavno posetili ovu kompaniju, raditi na tome da se što više robe iz Srbije prodaje u Bugarskoj, ali i bugarske u „Delta maksiju". U tu svrhu ovih dana bugarskim dobavljačima biće predstavljen „Delta maksi" a namera je da se i za naše firme organizuje prezentacija „Pikadilija" i mogućnost izvoza u Bugarsku.

- Za tu prezentaciju zainteresovano je dosta firmi iz Srbije, kaže Čamparević, ne želeći da iznosi njihova imena.

„Pikadili" je drugi po veličini trgovinski lanac u Bugarskoj. Njegov udeo na tržištu, ne računajući male porodične radnje iznosi 15 odsto, a plan je da za četiri godine bude prvi maloprodavac u ovoj zemlji.

- Po ulasku Bugarske u Evropsku uniju 1. januara ove godine bilo je veliko interesovanje za kupovinu „Pikadilija". Trenutni trend zapadnih kompanija je da u Bugarskoj kupuju sve što je na prodaju. Često kupuju velike fabrike i menjaju im namenu. Mi smo se odlučili za prodaju u „Delta maksiju" jer su oni trgovci i zato što na taj način možemo očuvati brend, kaže Stefan Kosev, nekadašnji direktor a sada član Upravnog odbora „Pikadilija".

Nedostatak radne snage

Prvo što se ulaskom u Evropsku uniju desilo jeste da je opao uvoz robe iz zemalja van EU, navodi Stefan Kosev. Prema njegovim rečima, naglo je porasla i vrednost nekretnina. Bugarska je već osetila nedostatak naročito stručne a i ostale radne snage, jer kako kažu, dosta, posebno mladih ljudi, više ne želi da radi u svojoj zemlji već posao traži u EU. Inače, prosečna plata u Bugarskoj iznosi 250 evra, ali s obzirom na to da je zaposlenost mnogo veća nego kod nas, i sa ovako malim platama porodice potrošačku korpu pokrivaju lakše nego porodice u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.