Pijačni barometar pred Badnji dan i Božić: Evo koliko para treba da ponesete u kupovinu

Izvor: BKTV News, 05.Jan.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijačni barometar pred Badnji dan i Božić: Evo koliko para treba da ponesete u kupovinu

Ako ispoštujete Badnji dan i Božić, onako kako tradicija nalaže, evo koliko novca je potrebno da izdvojite.

Petak pre podne. Scena na gradskim pijacama očekivana. Kupci s torbama punim za predstojeća dva dana, da se ne izneveri tradicija, jer poželjno je da trpeza bude raznovrsna.

Gužva ne smeta, merka se roba, jeftinija pre svega.

Ponuda smokava, suvih šljiva, lešnika, badema je dobra i ima robe iz uvoza. Barske smokve koštaju od 300 do 600 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << po kilogramu, dok su one iz Dalmacije 800 dinara za kilogram. Suve šljive "madžarke" bez koštice su od 350 do 400 dinara kilogram, a suve kajsije 600 dinara. Lešnik je 1.100 dinara kilogram, a orasi su nešto jeftiniji 1.000 dinara za kg.

Naravno Badnje veče ne može se zamisliti bez posne trpeze - sarme s orasima, nešto prebranca i ribe. Sveža riba pastrmka i šaran u ribarnicama koštaju 550 do 750 dinara po kilogramu, a za domaćice koje nisu vične pripremanju ili nemaju vremena nudi se široka lepeza pečene ribe od 720 do 2.600 dinara po kilogramu. Sudeći po gužvi koju smo zatekli danas na Bajlonijevoj i na pijaci na Zelenom vencu po pitanju nabavke ribe se nije štedelo. U proseku se u prodavnicama čekalo na red duže od 20 minuta.

Ne treba zaboraviti kupovinu badnjaka koji staje od 100 do 300 dinara, proklijalu pšenicu - sto dinara, nešto jabuka /60-120 dinara po kilogramu/, pomorandže /70-120 dinara/, česnicu. Kada se sve sabere Badnji dan koštaće vas dodatnih bar 8.000 dinara za skromniji ručak i večeru.

Foto:Wikimedia

U tržnim centrima i na pijacama, u mesarama nije se pazarilo samo za sutrašnji dan, već i za Božić. Ali, za razliku od prethodnih godina retko ko je kupovao celo prase. Više se merkalo, nego što se kupovalo.

U mesarama kažu da se uglavnom kupuje po par kilograma prasetine ili jagnjetine, a pojavila se i dimljena ovčetina /po ceni od 450 dinara po kilogramu/. Sveža prasetina košta 480 do 650 dinara za kg, junetina je od 680 do 750 dinara. Ove godine posebno se kupuje rolovana prasetina -  1.000 dinara po kilogramu.

Torte su od 650 dinara kilogram pa naviše, domaći ajvar na pijačnim tezgama danas se prodavao po 600 dinara za veliku teglu. Kada se "podvuče crta" ni Božićna trpeza, sa supom, pečenjem, nešto pića, za prosečnu porodicu u Srbiji ne može da prođe bez 10.000 dinara.

I kad sve pokupujete, krenete od Knez Mihailove ka Terazijama, a ono na trotoaru vas čekaju buketići visibaba s Avale, pred Božić. Cena prava sitnica - sto dinara za buketić. Kad ste sve kupili, kupite i to!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.