Petrović: Strategija razvoja poljoprivrede do kraja godine

Izvor: S media, 06.Jun.2011, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Strategija razvoja poljoprivrede do kraja godine

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović: Strategija će pokazati koliko Srbija može da napravi novca u poljoprivredi i prehrambenoj industriji

Strategija razvoja poljoprivrede Srbije trebalo bi da bude završena do usvajanja agrarnog budžeta za 2012. godinu, izjavio je danas ministar Petrović.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije precizirao da će tokom juna biti završeni svi proceduralni i organizacioni koraci za njenu izradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Petrović: U toku nedelje o izvozu pšenice

Dušan Petrović: Nismo popustili ratarima

Tadić i Pajtić u sukobu zbog Dušana Petrovića

Podsetio je da je prošle godine bruto domaći proizvod (BDP) u poljoprivredi i prehrambenoj industriji bio četiri milijarde evra, dodavši da će strategija dati odgovor na pitanje koliki BDP može da bude za 10 godina i šta bi trebalo da se radi u poljoprivredi i prehrambenoj industriji da bi se on povećao.

Petrović nije želeo da navede koliki bi agrarni BDP mogao biti za nekoliko godina, ali je kazao da Srbiji ne treba previše novca i da bi za nekoliko godina mogala da ima milion hektara obradivih površina koji se navodnjavaju, ali i postrojenja za proizvodnju biogasa.

Govoreći o cenama hrane, Petrović je naveo da u narednom periodu ne očekuje da dodje do povećanja cena osnovnih životnih namirnica, jer, kako je istakao, prema svim trenutnim pokazateljima, ne postoji razlog za to.

"Analitičari predvidjaju da će doći do smanjenja cena hrane", kazao je on i ocenio da je država nekim potezima, kako što je odredjivanje cene osnovne vrste hleba, zaštitila tržište i budžet gradjana.

Petrović je naveo da je "tržište najbolji zaštitnik interesa gradjana Srbije i ne postoji ništa savršenije od toga, ali ako postoje odredjeni poremećaji na tržištu onda je nužno posegnuti za merama koje stoje državi na raspolaganju".

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.