Petrović: Najveći problem među javnim preduzećima Srbijagas

Izvor: Politika, 27.Nov.2013, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Najveći problem među javnim preduzećima Srbijagas

BEOGRAD – Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da, ukoliko država ne zavede red u poslovanje javnih preduzeća i državnih banaka, sva štednja planirana u narednim godinama „pašće u vodu”.

Petrović je, gostujući na televiziji B92, ocenio da je Ministarstvo finansija svesno da predložene mere štednje u 2014. i narednim godinama nisu dovoljne i da će pokušati da izađe sa dodatnim merama.

Prema njegovim rečima, najveći problem među javnim preduzećima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Srbijagas, jer bi nastavak finansiranja tog preduzeća u narednim godinama „rasturio” javne finansije, zbog čega je potrebno da Srbijagas od sredine 2014. godine počne da posluje pozitivno.

On je napomenuo da sličan problem postoji i sa Železarom Smederevo, iako manjih dimenzija, tako da je i za to preduzeće potrebno naći održivo rešenje.

Petrović je naglasio i da je neophodno da država i Narodna banka Srbije pažljivo prate stanje u državnim bankama i da na vreme preuzmu odgovornost kako se u budućnosti ne bi ponavljala situacija da se za spasavanje pojedinih banaka izdvajaju ogromna sredstva iz budžeta.

Što se tiče novih zaduživanja, on je napomenuo da će, ako budu sprovedene sve potrebne mere, rast javnog duga biti zaustavljen tek 2017. godine i da će država do tada morati da se zadužuje oko pet milijardi evra godišnje.

Petrović je istakao i da tri milijarde evra, koje bi Srbija trebalo da dobije kroz kredit iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ne bi smele da budu izgovor za odlaganje reformi, kao što se dešavalo u prošlosti.

Prema rečima Petrovića, jedna od neophodnih reformi je penziona, jer bez nje finansijski sistem Srbije ne može da bude održiv na dugi rok, a to je, uz donošenje novog zakona o radu i restrukturiranje javnih preduzeća, važno i za kredibilitet države i njene ekonomske politike u očima investitora.

Upitan da oceni dosadašnje poteze ministra privrede Saše Radulovića, Petrović je ocenio da oni strateški idu u dobrom pravcu, posebno što se tiče završetka procesa restrukturiranja preduzeća.

Tanjug

objavljeno: 27.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.