Petrović: Mlekarstvo napreduje

Izvor: B92, 24.Mar.2012, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Mlekarstvo napreduje

Šabac -- Ministar Dušan Petrović kaže da su ove nedelje isplaćene premije za mleko za poslednji kvartal 2011, pa su izmirene lanjske obaveze prema proizvođačima mleka.

"Novac je isplaćen svim mlekarama koje su ispunile neophodne formalnosti i nalazi se na njihovim računima", kazao je ministar Petrović za Tanjug, napominjući da mlekare imaju rok od tri dana, računavši od 22. marta da sredstva isplate proizvodjačima mleka.

Za premije za mleko za četvrti kvartal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2011. isplaćeno je 680 miliona dinara, a za te namene u prošloj godini izdvojeno ukupno oko 2,7 milijardi dinara.

Novac je dobilo više od 15.000 poljoprivrednih proizvođača.

Ministar Petrović je kazao da podsticaji za proizvodnju mleka u ovoj godini neće biti manji nego lane, kada je premija za mleko iznosila pet dinara za litar, a davanja po umatičenom grlu 25.000 dinara.

"Ova mera je pokazala jako dobar rezultat u 2011. kada su mlekare u Srbiji otkupile ukupno 800 miliona litara mleka”, istakao je Petrović, podsećajući da je otkup mleka godinu pre iznosio 760 miliona litara.

Petrović je rekao da očekuje da takav trend bude nastavljen, ukazujući da se u poslednjih nekoliko meseci beleži i povećanje izvoza mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije u zapadnu Evropu, Rusku federaciju, "komšijsko okruženje” - zemlje Zone slobodne trgovine Centralne Evrope (CEFTA)"

"Mlekarska industrija ide veoma ozbilnjim koracima napred, očekujemo i da se velike transakcije dogode i da će najveća mlekara (Imlek) verovatno promeniti vlasnika (Kampina) uskoro" nadam se da se neće isprečiti nikakve proceduralne smetnje da se to desi u najkraćem roku", kazao je Petrović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.