Petrović: Hrana neće poskupljivati

Izvor: B92, 06.Jun.2011, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Hrana neće poskupljivati

Beograd -- U narednom periodu ne bi trebalo da dodje do ozbiljnijih promena u cenama hrane, sudeći po svim pokazateljima koji se svakodnevno prate.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović kaže da analitičari predviđaju da će doći i do smanjenja tih cena.

Petrović je istakao i da od njegovog dolaska na čelo tog resora nije došlo do dramatičnog pokupljenja osnovnih životnih namirnica, kao što je to bilo najavljivano.

On je istakao da je Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napravilo "važne i vrlo dobre korake, bez obzira na određene polemičke tonove", dodajući da je maksimiranje osnovne vrste hleba pokazalo da se "ponekad i administrativnim merama mora zaštititi tržište".

Proizvođači najavljuju da nas uskoro očekuje i promena cena jestivog ulja, koje bi trebalo da pojeftini za dva odsto, ali i šećera i jaja, koje će pojeftiniti za pet procenata. Ipak većina pojeftinjenja rezultat su smanjene potrošnje. Prema podacima Zavoda za statistiku u aprilu je promet robe u odnosu na isti mesec prošle godinu opao za 14 odsto. Tome najviše doprinosi odnos zarade i potrošačke korpe. Iako su u odnosu na prošlu godinu zarade porasle za 12 odsto i dalje je potrebna jedna i po prosečna plata kako bi se napunila potrošačka korpa, koja iznosi oko 555 evra. Hrana i dalje predstavlja najveće opterećenje za inflaciju. Hrana je za godinu dana poskupela za skoro 23 procenata. Iako ulazimo u period kada će cene padati, to neće značajno uticati smanjenje godišnje inflacije, pa se i očekuje da će ona do kraja godine iznositi između osam i deset odsto, što je među najvišim inflacijama u Evropi.

Petrović je naglasio i da je, prema njegovom mišljenju, tržište "najbolji zaštitnik interesa građana", ali i da je, ukoliko postoje određeni poremećaji, nužno posegnuti za merama koje državi stoje na raspolaganju.

Jedna od tih odluka, koje su prema rečima ministra doprinele stabilizaciji cena poljoprivrednih proizvoda su subvencionisani krediti poljoprivrednicima koji će moći da uzimaju pozajmicu sa kamatnom stopom od osam odsto.

"Na ovaj način otvara se dvostruko veći potencijal. Sa ovakvom merom i sa učešćem banaka otvara se mogućnost da dva puta vi[e novca uđe u poljoprivredu. Ja sam optimista i verujem da ćemo imati priliku da ova šansa bude iskorišćena", smatra ministar.

On je napomenuo da je uredba o maksimiranju cene osnovne vrste hleba od brašna "tip 500", popularno nazvanog "sava", donet na osnovu Zakona o trgovini. Petrović je rekao da je tržište na taj način sačuvano, jer se promet hleba tipa "sava" koji čini 40 odsto ukupnog prometa hleba, nesmetano odvija, a "konkurencija je pokazala da cena ne treba da bude veća od utvrđene".

Petrović je dodao da, iako su postojale najave da će cena vekne tog hleba iznositi čak i 70 dinara, trenutno se celokupna prodaja odvija na cenovnom nivou ispod 54,22 dinara, koliko je uredbom propisano.

On je rekao i da se stabilno snadevanje domaćeg tržišta životnim namirnicama visokog kvaliteta koje će imati povoljnu cenu, može obezbediti jedino povećanom proizvodnjom mesa i mleka.

Analitičari s druge strane upozoravaju da bez strategije poljoprivrede, tržište će i dalje zavisiti od dobre ili loše sezone. Pojeftinjenje hrane za analitičare nije se desilo zbog mera Vlade Srbije, već zbog dobre poljoprivredne sezone.

"To stišavanje je sezonskog karaktera ali očekuje se i nešto povoljniji rod i povoljnija ponuda što bi u krajnjem trebalo da donese i određeno smirivanje cena a to bi se moglo odraziti tokom jeseni na cenu proizvoda prehram industrije", kaže Saša Đogović iz IZIT-a.

Ne očekuje se samo pojeftinjenje poljoprivrednih proizvoda. "Stabilizacija domaće valute trebalo bi da uslovi spustanje cena uvoznih proizvoda što bi sve skupa da doprinese splašnjavanju inflacionih pritisaka", očekuje Đogović.

Da stanje na tržištu ne bi zavisilo samo od sunca i od kiše, važno je, kažu ekonomisti da se što pre usvoji strategija poljoprivrede kojom bi bili utvrđeni prioriteti.

Strategija razvoja poljoprivrede do kraja godine

Strategija razvoja poljoprivrede Srbije trebalo bi da bude završena do usvajanja agrarnog budžeta za 2012. godinu, kaže ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović. "Strategija će pokazati koliko Srbija može da napravi novca u poljoprivredi i prehrambenoj industriji", rekao je on precizirajući da će tokom juna biti završeni svi proceduralni i organizacioni koraci za njenu izradu.

Ističući da ima jasne projekcije o tome, ali da je na onima koji se time bave agroekonomistima i poljoprivrednim stručnjacima različitih profila da to kažu, on je dodao da će u izradu strategije biti uključeni i bankari i makroekonomisti.

Podsetio je da je prošle godine bruto domaći proizvod (BDP) u poljoprivredi i prehrambenoj industriji bio četiri milijarde evra, dodavši da će strategija dati odgovor na pitanje koliki BDP može da bude za 10 godina i šta bi trebalo da se radi u poljoprivredi i prehrambenoj industriji da bi se on povećao.

Petrović nije želeo da navede koliki bi agrarni BDP mogao biti za nekoliko godina, ali je kazao da Srbiji ne treba previše novca i da bi za nekoliko godina mogala da ima milion hektara obradivih površina koji se navodnjavaju, ali i postrojenja za proizvodnju biogasa.

Najavljujući da će jedan od elemenata strategije biti i uvodjenje biogasa, kao ozbiljnog energetskog sredstva, Petrović je kazao da Srbija za to ima velike mogućnosti i da će rezultat biti smanjenje troškova u poljoprivrednoj proizvodnji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.