Petrohemiji preti kolaps

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Petrohemiji" preti kolaps

PANČEVO - Pančevačka "Petrohemija", najveći srpski izvoznik, nalazi se zbog kratkoročnih dugova od čak 160 miliona evra u veoma teškom položaju i ukoliko izostane pomoć države može se dogoditi da ovaj hemijski gigant sa više od 2 hiljade radnika prekine proizvodnju, rekao je Slobodan Adžić, generalni direktor "Petrohemije".

On je pojasnio da više od 100 miliona evra "Petrohemija" duguje ruskim firmama "Gaspromnjeftu" i "Lukoilu" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje snabdevaju fabriku osnovnom sirovinom za dobijanje petrohemijskih proizvoda.

"Za desetak dana stiže naplata 'Lukoila' za sirovi benzin i ako se Rusima dug ne vrati, novih isporuka osnovne sirovine neće biti.

"Gaspromnjeft" ima 20 odsto vlasništva u "Petrohemiji" i sa njima smo razgovarali prošle nedelje o načinima vraćanja duga. Jasno im je da dug sada ne možemo vratiti, ali nisu ni pokazali interes da umesto novca povećaju svoje učešće u vlasništvu preduzeća, kaže Adžić.

U "Petrohemiji" smatraju da je jedino rešenje za opstanak najvećeg izvoznika u Srbiji uvođenje rigoroznih mera štednje, što je već učinjeno, i u pronalaženju strateškog partnera koji bi u saradnji sa državom sanirao prošlogodišnji negativni saldo od 95 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.