Petrohemija zainteresovala pola sveta

Izvor: B92, 20.Sep.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrohemija zainteresovala pola sveta

Na spisku deset državnih preduzeća koja bi do Nove godine mogla da dobiju kupca upisana je i pančevačka "Petrohemija".

Za ovaj hemijski kompleks zainteresovani su Azijati, a pored ruskog "Taifa" i bliskoistočnog "Net oila", ovih dana je stiglo pismo zainteresovanosti i iz jedne kineske kompanije, saznaju Večernje novosti.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da sa puno optimizma očekuje rešenje pitanja privatizacije HIP "Petrohemije", kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i preduzeća MSK i "Azotara", jer te fabrike, kako je poručio, danas dobro rade.

“Petrohemija ostvaruje pozitivne finansijske rezultate i uredno plaća struju i primarni benzin”, kazao je Antić.

Što se tiče MSK i "Azotare", koje predstavljaju deo hemijskog kompleksa u Srbiji, Antić je rekao da i tu su postignuta pozitivna rešenja, što je dobar poziv za potencijalne kupce da ulažu u te firme.

Antić je dodao da je za državu bilo važno da se ta preduzeća otvore i pokrenu, kako bi se stvorili osnovni uslovi da nađu kupca.

“Niko neće da kupi firmu ako ona ne radi”, dodao je resorni ministar.

Sve tri firme, "Petrohemija", "Azotara" i MSK Kikinda imaju velike stare dugove za energente, što je i aktuelni problem "Paraćinske fabrike stakla". Ova firma uspela je da plati deo duga za gas, a ministar energetike je rekao i da je postavljen novi rok za isplatu ostatka neplaćenih računa.

Ako se odbije deo od 260 miliona dinara koji je Staklara platila pre nekoliko dana "Srbijagasu", ostaje još oko 500 miliona duga za "plavi energent", kao i još oko 200 miliona dinara, koliko su teški neplaćeni računi za električnu energiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.