Petrašinović na Kongresu studenata tehnike: Oduvek sam želeo da našu zemlju štiti pamet naših ljudi

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 18:17

Petrašinović na Kongresu studenata tehnike: Oduvek sam želeo da našu zemlju štiti pamet naših ljudi

Inovacije u tehnici.

Kongres studenata tehnike održava se jubilarni deseti put u studentskom odmaralištu Ratko Mitrović na Zlatiboru. Ovaj kongres održava se od 2014. godine na Zlatiboru, sinergijom Saveza studenata Mašinskog fakulteta i Saveza studenata Rudarsko-geološkog fakulteta uz podršku matičnih fakulteta. Ovogodišnja  teme kongresa glasi „Promene koje oblikuju svet – inovacije u tehnici“.

Jedno od završnih predavanja na Zlatiboru imao je Miloš >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Petrašinović,suvlasnik kompanije PR-DC i asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. On je na ličnom primeru ilustrovao važnost usmeravanja studenata ka nastavku obrazovanja u pravcu tehnoloških inovacija i upoznao ih sa projektima koje njegova kompanija realizuje.

- Vi svoje stečeno znanje na fakultetu, danas možete primeniti i u Srbiji. Razvojem modernih tehnologija, u našoj zemlji danas se stvaraju vrednosti koje se upravo iz naših gradova izvoze u čitav svet. I tu ne mislim samo na Beograd i Novi Sad, već na mnoge druge gradove i opštine. Sa ove distance i mog desetog Kongresa studenata tehnike, na kome sam pre jedne decenije bio učesnik a godinama unazad predavač, mogu samo da vam potvrdim da se moja želja kao studenta zaista i ispunila. Sanjao sam o tome da našu zemlju štiti pamet naših ljudi. Težite timskom radu, to će doprineti ne samo vašem profesionalnom rastu već će i unaprediti kako tehnološki, tako i odbrambeni i vojni sektor u Srbiji - istakao je Petrašinović.

Dodao je da zaštita zemlje podrazumeva i odbrambeni i ekonomski napredak.

- Kada kažem na našu zemlju štiti pamet naših ljudi, mislim naravno na sjajne dronove koje naša kompanija proizvodi i koje izvozimo u svet. Ali takođe, svi vi ćete biti motor razvoja Srbije u budućnosti. Vašim inovacijama, idejama, pomeranjem granica u vašim oblastima obezbedićete ubrzan ekonomski rast svije zemlje i time je zaštititi od nazadovanja i stagniranja. Moje kolege iz kompanije i ja vidimo to kada izlažemo na sajmovima širom sveta, od Pariza, Londona, sve to Rijada, Dubaija i Abu Dabija. Svi znaju za Srbiju kao vodeću zemlju ovog dela Evrope u oblasti modernih tehnologija. Kada izađete iz studentskih klupa, već ćete imati širom otvoren prozor u svet, stim da nećete morati da se selite iz svoje zemlje već ćete odavde moći da osvojite čitavu planetu - rekao je Petrašinović.

Govoreći o ključu uspeha mlade, inovativne kompanije kakva je PR-DC, on je istakao da je suština uspeha u timskom radu, te da bi studenti trebalo da teže ka tome.

- Delite svoja iskustva, dobar dogovor i raspodela posla predstavljaju ključne elemente pri radu na zajedničkom projektu. Timski rad prevazilazi sve, budući da omogućava ne samo postizanje ciljeva projekta, već i lični razvoj svakog pojedinca u timu. Zajednički rad podrazumeva i lični napredak, a verujte da je svaki uspeh veći i slađi kada imate sa kim i da ga podelite - zaključio je Petrašinović.

Kongres studenata tehnike okuplja studente tehničkih fakulteta Balkana kako bi sticali nova znanja iz tehničko-tehnoloških nauka - od energetike, životne sredine pa sve do savremenih informacionih tehnologija. Pored akademaca iz Srbije, biće Kongresu su prisustvovali i studenti srodnih fakulteta iz Bitolja, Skoplja i Banja Luke.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.