Veći prihod od turizma u 2008.

Izvor: B92, Beta, 17.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći prihod od turizma u 2008.

Beograd -- Srbija je u prvih 11 meseci prošle godine ostvarila 874 miliona dolara deviznog priliva od turizma, što je za 11 odsto više nego u 2007. godini.

"Bližimo se cifri koja je planirana za 2012. godinu od milijardu dolara i bio bih jako zadovoljan da taj plan ostvarimo, imajući u vidu ekonomska kretanja u svetu", izjavio je državni sekretar za turizam Goran Petković.

Petković je ocenio da bi pomeranjem fokusa na zemlje regiona i one kojima odgovaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraći odmori i ture, Srbija mogla da dostigne tu cifru.

Kako je kazao, aktivnostima Turističke organizacija Srbije u 2008, Srbija je uvrštena u kataloge osam turoperatora u Nemačkoj, kao i najvećih turoperatora u Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, što će takođe uticati na povećanje deviznog priliva.

Petković je naveo i da je ove godine aktivnije počelo da se radi i na promociji na ruskom tržištu.

Prema njegovim rečima, strani turisti, prilikom posete Srbiji, najviše su zainteresovani za kratki gradski odmor, odnosno Beograd i Novi Sad, ali i za Dunav.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih 11 meseci prošle godine u Srbiji je boravilo ukupno 2,12 miliona gostiju, što je jedan odsto manje nego prošle godine. Od toga je 1,52 miliona domaćih gostiju, što je za jedan odsto više nego 2007. godine i 603.098 stranaca što je sedam odsto manje nego godinu dana ranije.

"Povećava se broj brodova, koji se zaustavljaju na pristanima u Novom Sadu, Beogradu, Kladovu, Donjem Milanovcu i Kostolcu, zbog Viminacijuma" i zadržavaju se više nego u Budimpešti", kazao je Petković, koji je državni sekretar u Ministrastvu ekonomije.

Petković je kazao da se turisti u Srbiji najviše žale na nedostatak informacija, nedovoljnu signalizaciju, obeležavanje, nedovoljan broj publikacija i sajtova na stranom jeziku.

Kako je naveo, stranci hvale srpsku gastronomiju, ali nisu zadovoljni ostalim sadržajima u ugostiteljskim objektima i to treba obogatiti.

"Naš zadatak za 2009. i sledeću godinu je bolje obeležavanje, više karata, mapa, javnih toaleta, uredjeniji bifei, osvetljavanje pojedinih lokacija", rekao je Petković.

Petković je kazao i da je broj stranih turista u prošloj godini smanjen, ali da je produženo vreme boravka, dok je broj domaćih stranih turista ostao isti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devizni priliv od turizma 874 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2009

BEOGRAD - Državni sekretar za turizam Goran Petković izjavio je da je u prvih 11 meseci prošle godine Srbija ostvarila 874 miliona dolara deviznog priliva od turizma, što je za 11 odsto više nego u 2007. godini..."Bližimo se cifri koja je planirana za 2012. godinu od milijardu dolara i bio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbiju 2008. posetilo oko dva miliona turista

Izvor: Mondo, 17.Jan.2009

Strani turisti, prilikom posete Srbiji, najviše su zainteresovani za kratki gradski odmor, odnosno Beograd i Novi Sad, ali i za Dunav, rekao je državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije Goran Petković.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.