Petina lekara u Češkoj dala otkaz

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petina lekara u Češkoj dala otkaz

Prag -- Više od petine ukupnog broja lekara u bolnicama širom Češke podnelo je zahtev za otkaz, nakon što su objavili da će napustiti radna mesta zbog malih plata.

Ukupno 3.513 lekara uputilo je zahtev za raskid radnog odnosa kao deo kampanje "Hvala vam, mi odlazimo" koja traje dva meseca.

Kako prekid radnog odnosa stupa na snagu sa 1. martom naredne godine, lekari i dalje imaju vremena da se predomisle.

Oni traže prosečnu mesečnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << platu od oko 3.680 dolara što je trostruki češki prosek, a sada zarađuju oko 2.630 dolara bez noćnog i prekovremenog rada.

Oko 250 čeških lekara svake godine napusti Češku zbog veće zarade u drugim zapadnoevropskim zemljama Evropske unije. Gotovo 4.000 zaposlenih lekara od ukupnih 16.000 koliko radi u bolnicama širom Češke planira da ode, ukoliko Vlada ne izađe u susret njihovim zahtevima.

Za sada nema reakcije iz češke vlade, mada je u petak prošle nedelje ministar zdravlja Leos Heger izjavio da ne očekuje da će više od 700 lekara dati otkaz i pozvao lekare da ne napuštaju radna mesta i da mu daju dovoljno vremena da sprovede neophodnu reformu.

Nova češka vlada tri stranke desnice i centra, na čelu s liderom Građanske demokratske stranke Petrom Nečasom najavila je da je reforma sistema zdravstvene zaštite prioritet, ali se usredsredila na mere štednje u cilju smanjenja budžetskog deficita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.