Pet hiljada živih eksponata

Izvor: Politika, 10.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet hiljada živih eksponata

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu učestvuje više od 2.000 izlagača

Novi Sad – Na Novosadskom sajmu juče je svečano otvoren 75. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem učestvuje više od 2.000 izlagača koji će ponuditi proizvode iz 60 zemalja sa svih kontinenata. Time je ova tradicionalna izložba dostignuća u agraru stekla status najveće domaće sajamske priredbe uopšte i svrstala se u sam vrh svetskih poljoprivrednih sajmova.

U prisustvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << velikog broja izlagača i zvanica, državnih i pokrajinskih funkcionera i članova diplomatskog kora u Beogradu, Poljoprivredni sajam je otvorio predsednik Republike Srbije Boris Tadić.

Govoreći na otvaranju manifestacije koja će trajati do 17. maja, Tadić je upozorio da će u narednom periodu na globalnom tržištu, čiji je sastavni deo, naravno, i Srbija, biti sve manje hrane u odnosu na potrebe stanovništva i da zato država, naučne institucije i proizvođači u našoj zemlji adekvatnim merama, uz primenu savremenih dostignuća i subvencija u agraru, blagovremeno moraju da se suoče sa tom pretnjom.

On je juče ukazao da poljoprivreda ne sme da bude onaj segment naše privrede koji će biti i ubuduće podvrgnut pritiscima da bude „čuvar socijalnog mira".

„Čak 44 odsto stanovništva Srbije živi u seoskim naseljima i njima je potrebna sistemska podrška kako više ne bi u proizvodnji hrane zavisili od neba. To se mora rešiti kroz adekvatne pristupne fondove i integrativne procese koji će omogućiti veću, kvalitetniju i, što je posebno važno, znatno jevtiniju hranu", naglasio je predsednik Srbije.

Iz naše zemlje skoro da nema opštine iz koje nisu pristigli izlagači, od kojih mnogi debituju, a među bogatom inostranom sajamskom ponudom valja istaći kolektivne nastupe iz Mađarske (čak 80 firmi), Hrvatske, Nemačke, Holandije, Austrije, Poljske i Turske. Nastup izlagača iz ovih zemalja organizovale su njihove državne institucije, privredne asocijacije i ambasade u Beogradu.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije, uz više drugih resora Vlade, ima poseban štand i svakodnevne aktivnosti čiji je cilj da se pomogne poljoprivrednicima, bilo da su izlagači ili sajamski posetioci, ne samo edukacijom već i konkretnim merama u unapređenju proizvodnje hrane.

Pažnju zavređuje najveća izložba stoke u Srbiji, koja zbog oko pet hiljada „živih eksponata" privlači posebnu pažnju, a već juče, nakon otvaranja sajma, jedan broj posetilaca iskoristio je priliku da po nižim cenama u odnosu na slobodno tržište kupi neophodnu poljoprivrednu mehanizaciju koju su izložili svi najveći svetski proizvođači mehanizacije i priključnih mašina.

Budući da je, po tradiciji, sajam i mesto gde se proizvođači nadmeću u kvalitetu, ocenjivačke komisije, sastavljene od naših vrhunskih stručnjaka, „vagale" su više od tri hiljade prijavljenih eksponata u 31 robnoj grupi, od prehrambenih proizvoda do ambalaže, a narednih dana biće proglašeni najuspešniji kojima će pripasti odgovarajuća priznanja.

S. Živković

[objavljeno: 11.05.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.