Pesnice i psovke na drumu

Izvor: S media, 04.Jun.2011, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesnice i psovke na drumu

Anketa o tome kako se vozači u Srbiji ponašaju u toku vožnje pokazala alarmantne podatke. Sve više agresivnih i spremnih da se potuku. Mnogi idu i na „crveno“.

Srbi su agresivni i često bahati vozači, koji ne štede sirenu, psovke, a kada „zagusti“ neki su spremni i da problem reše pesnicama. Ovo je rezultat istraživanja o navikama domaćih vozača, koje je nedavno sproveo sajt „Polovni automobili“. Velika većina ispitanika je u anketi navela >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da se svakodnevno susreće sa agresivnom vožnjom na domaćim putevima, ali i da smatra kako ih najviše ugrožava kada ostali učesnici u saobraćaju ne poštuju propise i prolaze na crveno svetlo.

Kamere snimaju, uskoro i kazne

Većina ljudi će za sebe reći da su dobri vozači, ali realnost je znatno drugačija. Odgovori 10.000 posetilaca sajta „polovniautomobili.com“ pokazuju da su glavni problemi za žene vozače - nasilnička vožnja, dok jači pol najviše strahuje od nepoštovanja propisa. Od ukupnog broja anketiranih čak 65 odsto se svakodnevno susreće sa te dve situacije.

- Oko 71 odsto ispitanika se sa navedenim opasnostima susreće na gradskim ulicama,gde provodi i najviše vremena u vožnji - navodi se u istraživanju. - Sa druge strane, svaki peti ispitanik se sa nekim od opasnih vidova ponašanja susreće na magistralnim putevima.Sporedne rutesu mesto na kojem se oko četiri odsto ispitanika susretalo sa agresivnom vožnjom,na autoputunjih 3,6 odsto,na parkinzima0,4 odsto, ana drugim mestima1,1 odsto.

Novi pravilnik o radu auto-škola

Interesantno je da ispitanici različitog starosnog doba imaju značajno drugačije stavove o opasnom ponašanju. Tako, na primer, većina mlađe populacije, između 18 i 35 godina, smatra da je najnebeznednije nepoštovanje saobraćajnih propisa i prolazak na crveno svetlo. Nasilnička vožnja je „favorit“ ispitanika između 46 i 65 godina, dok najveći broj anketiranih preko 65 godina smatra presporu vožnju brzom trakom za najopasniji vid ponašanja.

Očekivano, razlike u vožnji uočljive su i kod muškaraca i žena. Zaključak, lepši pol je mirniji, ali ume i da opsuje.

- Skoro svaka treća ženane obraća pažnju i nastoji se fokusirati na vožnju, dok 28 odsto žena reaguje tako što trubi vozaču koji je ugrožava - stoji u rezultatima sprovedene ankete. - Da nežniji pol nije potpuno miran kada se nađe u sukobu tokom vožnje, pokazuje podatak da 17 odsto njih burno reaguje uz psovke.

Vozači će morati da menjaju navike

Možda se retko viđa, ali ima i hrabrih žena koje čak presecaju put, izlaze iz automobila i žele fizički da se obračunaju sa drugim vozačem. Ipak, njih je svega tri odsto. Sa druge strane, omiljeno „oruđe“ muškaraca je sirena, kojom najčešće reaguju na nepristojnu ili neprimerenu vožnju. Na nju se odlučuje svaki treći vozač.

Oko 29 odsto vozača nastoji da se fokusira na vožnju, dok svaki peti ispitanik burno reaguje uz psovke. Relativno mali broj muških vozača je spreman na fizički obračun - tri odsto, dok neki čakne urade ništa jer se plaše reakcije vozača koji je u prekršaju.

(novosti)

Foto: Novosti

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.